En glädjefest från första stund

Foto: Lars Hedelin
Glädjen visste inga gränser när resultatet stod klart. Partisekreteraren Agneta Börjesson och förstekandidaten Carl Schlyter gratulerade varandra.

SVT:s vallokalsundersökning visade att Miljöpartiet får 11,5 procent av rösterna. När resultatet av undersökningen kom utbröt jubel på valvakan på Södra Teatern. Det slutgiltiga resultatet blev 10,8 procent vilket innebär två mandat.

– Vi ska gratulera oss själva till ett riktigt bra val, säger språkröret Peter Eriksson från scenen

Andrekandidaten Isabella Lövin förbereder sig nu för att åka till Bryssel.

- Det känns jättespännande men kommer såklart bli en rejäl omställning. Men det var en utmaning som jag inte kunde motstå, säger hon.

Även förstekandidaten Carl Schlyter fanns på plats på scenen för att dela partikamraternas glädje.

- När vallokalsundersökningen kom vågade jag knappt tro att det var sant, säger han.

Extra glädjande för Miljöpartiet var att de blir större än Socialdemokraterna i Stockholms kommun.

Tagit Piratpartiets röster

- Vi vågar inte ta ut segern i förskott men hoppas att vi kan knipa tre mandat om Lissabonfördraget går igenom, säger språkröret Maria Wetterstrand.

Hon tror att en stor anledning till det positiva resultatet är att Miljöpartiet inte längre har utträde ur EU som ett krav.

- Det har nog lockat fler väljare. Jag tror också att Carl Schlyters kamp för integritetsfrågorna har gjort att vi tagit några av Piratpartiets röster.

Hon är extra glad över det höga resultatet eftersom hon trodde att många Miljöparti-röster skulle gå till Feministiskt initiativ efter att Benny Anderssons gett partiet en miljon kronor.

Inga proteströster

– Det är en av de roligaste valrörelserna jag har varit med om, säger Peter Eriksson.

– Många centrala gröna frågor har stått i centrum – klimat, fiske, djurskydd. Det känns skönt att vi inte har vunnit på proteströster utan att folk har röstat på våra hjärtefrågor, fortsätter han

Grönt Europa

När de första resultaten från resten av Europa dök upp utbröt jubel på nytt. I flera länder har de gröna partierna gått framåt, till exempel i Finland ökar de troligtvis ett mandat, i Danmark ökar de tre mandat och i Grekland kommer de in i parlamentet för första gången.

- Även om vi inte blev tredje största parti så kan man inte vara missnöjd med det här resultatet, säger Maria Wetterstrand innan hon fortsätter att fira resultatet med partikamraterna.

Vi kan gissa att festen forsätter hela natten.

Lisa Wernstedt
Lisa Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM

EU-valet