Odell kallar Samuelsson till samtal

Gotlands landshövding Marianne Samuelsson är inkallad till regeringen för samtal kring sina uttalanden om att hon anser att mäktiga personer bör få undantag från lagar och regler.

Det meddelade kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell på torsdagen. När mötet kommer att ske är inte bestämt, eftersom Marianne Samuelsson har semester.

Kan man inte förvänta sig att Marianne Samuelsson ska avbryta sin semester för att ha tid att träffa regeringen?

– Jag kan bara konstatera att jag har bett att få träffa henne och jag vet ännu inte när detta är praktiskt möjligt, men jag utgår ifrån att det kommer att ske inom en nära framtid, säger Mats Odell.

Vid exempelvis en pågående rättsprocess har regeringen möjlighet att låta en landshövding ta time out, alternativt ändra i hans eller hennes befogenheter. Det är dock än så länge inte aktuellt, enligt Odell.

– Jag kommer nu att träffa Marianne Samuelsson och upprepa det som är en självklarhet, en grundlagsfäst princip, att alla är lika inför lagen. Jag vill diskutera med henne hur hon ser på detta, säger han till TT.

Har regeringen fortsatt förtroende för Marianne Samuelsson?

– Regeringen har förtroende för sina myndighetschefer ända tills vi har underlag för att ändra på detta.

Samuelsson har fått kritik efter en hemlig bandinspelning från ett möte på länsstyrelsen i våras. I diskussionen om Payex-ägaren Max Hanssons privata strandnära byggen sade Samuelsson bland annat att Hansson är öns största företagsägare och att länsstyrelsen i Västra Götaland inte "skulle bråka särskilt mycket om Volvochefen vill göra åtgärder i närheten av strand".

Under torsdagen lämnades en JO-anmälan in av en privatperson, skriver SvD.se.

”Jag hävdar att hon bryter mot den grundlagsfästa rätten att alla skall behandlas lika inför lagen”, skriver anmälaren i sin amälan, enligt SvD.se.

Anmälaren hänvisar till ljudinspelningen där Samuelsson säger att hon tycker att man kan behandla folk olika.

– Vi får ju inte tappa näringsmöjligheter. Vi får inte tappa det som är väldigt angeläget för att Gotland ska ha arbetstillfällen. Vi kan inte bara ha människor som vandrar på stranden, säger Marianne Samuelsson i ljudupptagningen.

TT

Publisert: