Jobb & karriär

”Ditt största hot är att bli passiv och ge upp”

NYHETER

Jobbcoachen Jörgen Nilsson chattade med aftonbladet.se:s läsare.

Jobbcoachen Jörgen Nilsson chattade med läsarna.
Jobbcoachen Jörgen Nilsson chattade med läsarna.

Tobbe säger: Är det lättare att få ett lärlingsjobb(elektriker) i Norge än i Sverige?
Jörgen Nilsson säger: Detta är en försäkringsfråga också, inte bara en arbetsplats/lärlings-fråga. Det är i så fall i samverkan med svenska arbetsförmedlingen.
reza säger: Hej, när det bara finns bemanningsföretag, hur stor är chanse att få en anställning direkt? Speciellt när man är utländsk oxå!! Efter 7 år fortfarande 5-8 månaders arbete och resten arbetslös, är inte kul längre!!
Jörgen Nilsson säger: Vi refererar till de 5 tips vi skriver på hemsidan. Ha bra cv och handlingar och verktyg direkt till företag som komplement till bemanningsföretagen. Använd ditt nätverk, prata med vänner som jobbar på företag.
Maja Hansson säger: efter 1 år sjuksrivning pga bröstcancer hann jag jobba 3 mån innan jag blev uppsagd. Tillhör ingen trygghetsråd/stiftelse. Finns hjälp från coacher att få någon annanstans än genom Arbetsförmedlingen?
Jörgen Nilsson säger: Du står utanför försäkringslösning pga kort anställningstid. Ett annat alternativ är att ta coach privat och så kommer AF med coacher så småningom när AF börjar arbeta med coachning för alla. Det gör man inom en ganska snar framtid.
batistuta säger: Om man har viss butikserfarenhet, men bara gymnasieutbildning, och verkligen vill anstränga sig för att få anställning nu - vilken sorts jobb ska man söka?
Jörgen Nilsson säger: Du har en bra bakgrund att arbeta vidare på. T ex kan du söka praktik, erbjuda dig att prova på under en kort period och på så sätt visa vad du går för. Butiksarbete innebär ett stort fokus på personliga egenskaper.
Linda säger: Hej, jag har jobbat som parkarbetare nu i 3 säsonger och förmodligen är jag inne på mitt 4:e säsong. Nu vill jag byta bransch och jag har verkligen försökt. Min dröm är att hitta en fast tjänst inom kontor eller inom handeln. Förslag till hur man kommer dit? Har varit arbetslös i 5 månader snart. Jag är dessutom nyinflyttad till en stad där jag inte har några som helst kontakter. Tacksam för förslag
Jörgen Nilsson säger: Ta kontakt med en lokal studie- och yrkesvägledare. Mitt förslag är KY-utbildning inom det område du är intresserad av. Här får du bl a företagslagd praktik.
Jessica säger: Hej! Jag jobbar inom bilbranschen, har i dagsläget fått gå ner i arbetstid, men är väldigt oroad för framtiden. Jag är inte direkt utbildad, och har således ingen spetskompetens. Vad råder du mig till att göra? Plugga? Till vad isf? Jag tycker om att jobba inom serviceyrket, t ex reception, kundtjänsst etc. Men fortfarande vill jag lära mig mer. Tips tack!
Jörgen Nilsson säger: Du har ett bra utgångsläge med tanke på din bakgrund inom bilbranschen. Jag tänker då på Kvalitets- och Teamarbete, ordning och reda som är sådana erfarenheter som krävs inom alla områden. Ett steg på vägen att ta reda på vad du verkligen vill och också passar för kan vara ett intresse- och personlighetstest.
Anki säger: Jag kämpar mycket med att få ett jobb, skriver CV. Läste lite att man skulle strukturera upp CV med profil bakgrund, yrken m.m. Men vad ska man tänka på i det personlig brevet, ska det knyta samman med meriterna eller är det något som ska vara mer "privat". Hur ska ett "korrekt" CV helst se ut?
Jörgen Nilsson säger: Ditt CV visar hela din bakgrund. I det personliga brevet skall du i första hand matcha det jobb som du söker. Detta innebär att du bör ändra det personliga brevet efter vilket arbete du söker. Lyft fram de saker som du har med dig i din "ryggsäck" som matchar de egenskaper/erfarenheter som arbetsgivaren presenterat i sin annons. Ett korrekt CV skall i första hand vara lättläst och lätt överskådligt. Skriv också gärna vilken nytta du kan tillföra företaget och berätta om de delar av din erfarenhet som är intressanta för det jobb du söker. Lite kort om din person är också bra att ha med.
Kalle säger: Hej Jörgen. Vad baserar du dina uppgifter att det inte går att göra spontana besök till företag på. Enlig mig är det helt fel. Många företag tycker att det är bra och roligt när folk gör så. Kalle, Arbetsförmedlare som jobbat på fältet med företagskontakter i många år och även vet att det fungerar med spontana besök för arbetssökande.
Jörgen Nilsson säger: Känner inte igen mitt påstående som du hänvisar till. Visst går det att göra spontana besök, men var beredd på att man kanske inte har tid med dig när du kommer. Generellt sätt är det ett av de sätten man kan söka jobb på.
Jacob säger: Jag står nu utan arbete. Har bara varit med i A-kassan i 6 månader. Vilken annan ersättning finns att få och villkor måste jag uppfylla?
Jörgen Nilsson säger: Rekommenderar dig att ta kontakt med A-kassehandläggaren, likaså AF. Det finns något som heter Kontant arbetsmarknadsstöd där man får pengar från ALFA-kassan bla.
Frida säger: Jag känner mig så uppgiven eftersom jag börjat förstå att allt som räknas är arbetslivserfarenhet. Jag har ägnat sex år bakom skolbänken på universitetet men det tycks vara mer till last i arbetssökandet än en tillgång. Har du något tips för nyexaminerade (tvärvetenskaplig ekonomisk utbildning) med enbart sommarjobb som arbetslivserfarenhet?
Jörgen Nilsson säger: Studier är aldrig fel - en oerhörd bra bakgrund att utgå från. Har du inventerat din personliga arbetsmarknad så att du söker jobb på rätt nivå?
Mabe0114 säger: Hur ska man hålla gnistan uppe då man inte får några riktiga napp?
Jörgen Nilsson säger: Ditt största hot är att du blir passiv och ger upp. För att motverka detta sök kontakter/personer som kan ge dig stöd och ideér. Du skulle behöva en proffessionell jobbcoach att diskutera med. Om du ej kan få detta, kan du försöka arbeta med att lägga en daglig planering för ditt jobbsökande för att få en strukturerad tillvaro. Prata gärna med andra i liknande situation.
Moderator säger: Då kommer sista frågan.
UtanJobb_i_18år säger: Vad gör man om man inte har ett bra nätverk? Och har svårt att ta kontakt med folk? Hjälper en jobbcoach mer med sånt än AF för dom har misslyckats.
Jörgen Nilsson säger: AF håller just nu på att rusta för att alla arbetslösa skall få tillgång till en personlig jobbcoach. Fokus i din situation borde bl a kunna vara att du har bra ansökningshandlingar samt har möjlighet att träna för att kunna känna dig trygg i en muntlig kontakt/presentation. Du har då större möjligheter att lyckas. Få hjälp med praktik är också en möjlighet för att växa vidare inom företaget.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Chatta med Liselott Klinth

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Jobb & karriär

ÄMNEN I ARTIKELN

Jobb & karriär