Nyheter

100 kronor till pensionärerna

Av: 

Johanna Melén

NYHETER

Lennart Ericsson, 65: Det räcker inte

Regeringen sänker skatten för landets fattigaste pensionärer.

Otillräckligt, säger Lennart Ericsson, 65.

– Pensionärer ska beskattas på samma sätt som löntagare.

Regeringens förslag innebär att en ålderspensionär med enbart garantipension får sänkt skatt med mellan 1 000 och 1 200 kronor per år – alltså runt 100 kronor i månaden.

För en pensionär med en årsinkomst på runt 150 000 kronor betyder förslaget en skattelättnad på som mest 2 100 kronor per år.

– Det betyder mycket om man dessutom lägger till att vi gav ytterligare hundralappar redan vid årsskiftet, framför allt för de pensionärer som har de lägsta pensionerna, säger statsminister Fredrik Reinfeldt till TT.

– Vi har valt att lägga det så, att de som har de lägsta marginalerna är de som vi ger tydligast stöd till.

5,5 miljarder

Lägger man ihop den nu utlovade skattesänkningen med sänkningen som genomfördes vid årsskiftet har regeringen hittills lagt 5,5 miljarder på sänkt skatt till pensionärer. Det kan jämföras med de runt 65 miljarder som regeringen har sänkt skatten med för alla som har ett jobb.

Orättvist, menar pensionären Lennart Ericsson, 65.

– Jag missunnar inte de sämst ställda pensionärerna ett avdrag nu. Men jag håller fast vid principen att pension ska räknas som uppskjuten lön och därmed beskattas på samma sätt.

– Om Reinfeldt hade sänkt skatten för både de som jobbar och för pensionärerna tror jag inte att han hade behövt flytta ut ur Sagerska palatset efter valet 2010.

Marginaleffekter

Sveriges pensionärsförbund tycker det är bra att regeringen satsar på de sämst ställda pensionärerna. Men ordförande Karl Erik Olsson är orolig för marginaleffekterna. Alltså att det nu inte blir så stor skillnad på den pension som en som har jobbat hela livet får och den pension som nu ges till en garantipensionär.

– Man lägger den största satsningen på dem som har låga inkomster. Men eftersom man nu lägger det där så kommer de som ligger snäppet över att få en nettoinkomst efter skatt som bara obetydligt överskrider den här gruppen. Det är också ett bekymmer, då har det inte lönat sig så mycket för dem att jobba, säger Karl Erik Olsson till Ekot i Sveriges Radio.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert: