Sahlin: Fler äldre behöver jobba i framtiden

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Presenterar rad förslag på området i Visby i dag

VISBY Socialdemokraterna vill att fler äldre ska jobba längre.

Senare i dag presenterar partiledare Mona Sahlin en rad förslag på området.

– Det handlar bland annat om hur skatten för pensionärer ska se ut, säger Sahlin till Aftonbladet.

I dag stiger arbetslösheten men i framtiden kan det bli ont om arbetskraft i Sverige när allt fler äldre lever allt längre.

Det problemet kommer Mona Sahlin ta upp när hon talar i Visby i kväll.

– Ska vi klara välfärden i framtiden måste vi både vilja, kunna och orka jobba en längre tid än vad som sker i dag, säger Sahlin till Aftonbladet.

På partiets kongress i höst kommer flera förslag för att få de äldre att jobba längre. Men redan i dag presenterar Sahlin en del av innehållet.

Diskriminering av äldre

– Det handlar om hur man ekonomiskt måste stimulera de som jobbar efter pensionsåldern, hur skatten för pensionärerna ska se ut och vilka extra insatser som Arbetsförmedlingen behöver för att kunna hjälpa de äldre. Men det handlar även om att diskrimineringen av de äldre både på Arbetsförmedlingen och ute på arbetsmarknaden måste upphöra.

Tänker inte konkurrera

Socialdemokraternas dag under politikerveckan på Gotland sammanfaller med att Sverige blir EU:s ordförandeland. Men Mona Sahlin tänker inte försöka konkurrera med alla festligheter i Stockholm.

– Jag är övertygad om att det går att dela på uppmärksamheten. Det här är en viktig dag för Sverige och för regeringen. Jag tänker inte konkurrera med ordförandeskapet, säger Mona Sahlin.

Samtidigt passar hon ändå på att rikta kritik mot Fredrik Reinfeldt, som från och med i dag och ett halvår framåt är ordförande för hela unionen.

– Jag kände mig lite bekymrad i morse när jag hörde Fredrik Reinfeldt redan första dagen dra ner ambitionerna på klimatområdet. Vi är alla i största behov av att det verkligen händer någonting fram till klimattoppmötet i Köpenhamn.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN