Reinfeldt tvekar om krispengar till kommunerna

”Vi har ett begränsat utrymme”

Statsminister Fredrik Reinfeldt och s-ledaren Mona Sahlin möttes på tisdagskvällen i en tv-sänd debatt.
Statsminister Fredrik Reinfeldt och s-ledaren Mona Sahlin möttes på tisdagskvällen i en tv-sänd debatt.

Statsminister Fredrik Reinfeldt vill inte lova mer pengar för att rädda jobben i kommuner och landsting.

Det framkom i kvällens tv-sända debatt med S-ledaren Mona Sahlin.

– Kommuner och landsting har ansvar också i dåliga tider, sa statsministern.

15 000 personer kan bara i år tvingas bort från landets skolor, sjukhus och äldreboenden varnar organisationen Sveriges kommuner och landsting. Välfärden hotas och organisationen vill att regeringen hjälper till. Finansminister Anders Borg har flaggat för mer pengar i vårbudgeten.

Men när statsminister Fredrik Reinfeldt mötte Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin i SVT:s ”Rakt på med K-G Bergström” i kväll var tonen en annan.

– Vi har ett begränsat utrymme. Man ska vara försiktig med tanke på hur djupt dennna kris går, sa Reinfeldt - och hänvisade till det kommunala självstyret.

– Det är en hel del kommuner som haft problem sedan tidigare. De passar nu på att skylla på staten för att man själv inte har gjort sitt eget jobb. Det är viktigt att påpeka att de har detta ansvar också nu i sämre tider. Men sedan ska vi också se över vad vi kan göra i samtal med dem, sa Reinfeldt till Aftonbladet efter debatten.

”Politik är att välja”

Mona Sahlin anklagade Fredrik Reinfeldt för hyckleri.

– Samtidigt som han lånar pengar för att sänka skatten för de som tjänar mest låtsas Reinfeldt att staten inte har råd att rädda de välfärdsjobb som man säger sig vilja värna, sa Sahlin.

Fick hon bestämma skulle kommunerna och landstingen få de tio miljarder som de har krävt.

– Ibland är politik att välja, Fredrik Reinfeldt, sa S-ledaren.

Den ekonomiska krisen dominerade kvällens duell mellan sittande statsminister och oppositionsledaren som vill ta över hans jobb efter valet nästa år.

Mona Sahlin menade att regeringen står passiv samtidigt som tiotusentals människor riskerar sina jobb, främst inom industrin.

– Det är en passivitet som bidragit till att krisen blivit djupare än vad den annars skulle vara. Nu drar sig staten undan och kommenterar medan metallarna får ta hela smällen genom sänkta löner.

”Finns inga enkla lösningar”

Fredrik Reinfeldt var statsmannamässig och talade om att krisen är global, att det inte finns några enkla, snabba lösningar.

– Jag har tappat räkningen på alla besked som Mona Sahlin har givit om Saab. Det är som att räcka över nycklarna till sedelpressarna hos de amerikanska bildirektörerna. Vi har sagt nej till att lyfta över kostnader från företagen och ta resurser från väfärden.

Duellen mellan Reinfeldt och Sahlin, på dagen 2,5 år sedan förra valet, var saklig och fri från alltför hårda ord. Hetast blev debatten när klimatpolitiken och kärnkraften togs upp. Regeringen har ju öppnat för nya reaktorer när de gamla tjänat ut medan den rödgröna oppositionen säger nej. När Fredrik Reinfeldt varnade för en snabbavveckling med Sahlin vid rodret gick S-ledaren i försvarsställning.

– Kärnkraften ska avvecklas i takt med att det finns ny energi att ersätta den med. Det är inte, som du försöker ljuga dig fram till, att vi snabbt ska ha bort kärnkraften. All debatt om kärnkraften är bara ett politiskt spel, sa Sahlin.

– Jag är inte säker på att man tycker att det är ett spel vi ägnar oss åt när vi ger besked om något som många har väntat på länge, svarade Reinfeldt.

Publisert: