Nyheter

Julfirandet insnöat i USA

NYHETER

Ovädret förvandlar trafiken till ett inferno

Snöstormen som dragit in över USA täker två tredjedelar av landets yta. I Fort Worth, Texas, har de flesta flygen tvingats ställa in sina avgångar.
Snöstormen som dragit in över USA täker två tredjedelar av landets yta. I Fort Worth, Texas, har de flesta flygen tvingats ställa in sina avgångar.

Miljontals människor i USA måste avstå från julfirandet i sina kyrkor och hos släkten när snöstormar och underkylt regn drar fram.

Ovädret förvandlar trafiken till ett inferno med dödsoffer, insnöade bilar och stoppat flyg.

Många kyrkor kunde inte öppna på julafton på grund av ovädret och de väntas hålla stängt i flera delstater även under juldagen.

– Stanna inomhus, är vädermyndigheternas julbudskap.

Nederbörden gjorde väglaget förrädiskt för julresenärerna. Minst 19 människor har omkommit på vägarna sedan stormen bröt ut i onsdags, bland dem sex människor i Nebraska och tre utanför Phoenix i Arizona. Först på annandagen, på lördag, räknar meteorologerna med att det klarnar upp.

Inte bara vägtrafiken har svårigheter, flyget har hittills ställt in hundratals avgångar från Minneapolis ner till Dallas.

"Helgoreda"

– Detta är helgoreda. Stormen sträcker sig över två tredjedelar av landet, säger Chris Vaccaro vid vädertjänsten National Weather Service (NWS).

– Det är allt ifrån svåra åskstormar vid Mexikanska golfens kust till isbark i New England och rasande snöstormar på slättlandet.

Nederbörden väntas lämna efter sig ett upp till drygt 60 centimeter tjockt snötäcke på juldagen och varning för snöstorm utfärdades från North Dakota ner till Texas. I norra Oklahoma föll upp till en decimeter snö i timmen under julaftonen.

North Dakota spåddes få 40 centimeter snö och temperaturen skulle sjunka ner till 36 minusgrader Celsius.

Längre söderut varnades det för översvämningar och virvelstormar. Medan översvämningar väntar vägnätet i Alabama väntar underkylt regn och isoväder i Pennsylvania, North Carolina, regionen runt huvudstaden Washington och i bergskedjan Appalacherna.

– Stora mängder isbark gör resandet farligt eller omöjligt, varnar NWS.

Nationalgarden ut

South Dakota, Texas och Oklahoma har utfärdat katastrofläge. Soldater från delstaternas nationalgarden har fått order om att gräva fram nödställda resenärer ur snödrivorna.

Betsy Graupe, som körde från Chicago för att fira hos släkten i Minneapolis, berättade att hon till sist tappade räkningen på hur många bilar som fastnat i vägdikena under den 57 mil långa resan.

– Det var mycket, mycket illa. Sikten var usel, det var isigt och vägen spårig, säger hon.

TT-AFP

ANNONS

Kry erbjuder läkarbesök och psykologsamtal när det passar dig, via video direkt i mobilen!

Extern länk från Kry SE

Till Kry

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter