70 000 kronor – för ett kg saffran

Missväxt i Iran anledningen

Dina lussekatter är hotade. Utbudet av saffran håller på att ta slut – samtidigt som priset har höjts till osannolika 70 kronor per gram. Anledningen?

Missväxt i Iran.

Det kommer att svida rejält i plånboken för de som handlar saffran i jul. Priset har nämligen höjts till 70 kronor grammet. Chockpriser till trots – det är inte ens säkert att det kommer att gå att handla saffran i affärerna under december.

Kan ta slut

Enligt Sydsvenskan kan den gula kryddan ta slut – redan före jul. Anledningen uppges vara missväxt i Iran, världens största producent av saffran.

– Lökarna frös i jorden och det blev inte så mycket blommor som det brukar. Skörden blev extremt liten och priset sköt i höjden, säger Branca Veljovic på Santa Maria till Sydsvenskan.

70 000 kronor kilot

I affärerna kostar en påse med ett halvt gram saffran cirka 35 kronor i dag, vilket ger ett kilopris på 70 000 kronor. En ökning med 50 procent jämfört med samma tid förra året.

– En rad saker spelar in när priset stiger. Dels väderförhållandena – regn, snö och frost. Men också att Iran, som ju står för största delen av världens saffranproduktion, vill ha mer betalt. Men vi kan väl hoppas att priserna går ner nästa år. Årets skörd som pågår nu ser ut att bli mera normal, säger Branca Veljovic.

Jonas Blomquist/Minimedia

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN