Nya klimatplaner för Obama

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

USA:s president Barack Obamas besked att han flyttar fram sitt deltagande i klimatmötet till den 18 december tolkas som en ny prioritering av klimatfrågorna.

– Presidenten anser att det fortsatta amerikanska ledarskapet kan bli mest effektivt om han deltar i slutet av Köpenhamnsmötet, snarare än i början, sade Vita husets talesman Robert Gibbs i fredags när beskedet kom.

Ingen tror dock att de amerikanska åtagandena om minskade växthusgasutsläpp kommer att ändras i och med de nya planerna. Men budskapet är att Vita huset lyssnat på kritiken om att Obamas närvaro är mycket viktigare i slutet (än i början) av mötet då runt 100 statsöverhuvuden väntas till den danska huvudstaden.

Väcker förhoppning

USA har hittills utfäst sig att minska sina växthusgasutsläpp med cirka 17 procent – i förhållande till hur nivåerna låg före år 2005 – till år 2025. Åtagandet anses för svagt och bland annat EU-länderna är beredda att gå avsevärt längre.

Men Obamas närvaro signalerar ändå att Vita husets tilltro till att Köpenhamnsmötet trots allt kan landa någon form av substantiell överenskommelse har ökat. Om resultatet bara skulle bli ett helt urvattnat dokument hade den amerikanske presidentens stab inte ansett Obamas närvaro särskilt angelägen, skriver Reuters i en analys.

Beredda att betala

Och beskedet att USA nu är villigt att betala "sin skäliga andel" av de 10 miljarder dollar per år i klimatbistånd till utvecklingsländerna tolkas som ett tecken på ett ökat amerikanskt klimatåtagande.

Samtidigt framstår Barack Obama som mer presidentlik i och med de nya planerna. Det är inte samma sak med foton på en president som minglar med delegater och förhandlare på tjänstemannanivå, som med bilder på en man som är medelpunkten när han träffar sina statsöverhuvudkollegor.

TT

Publicerad: