Nyheter

Maud Olofsson: Inga nya löften

Av: 

Mikael Åberg

NYHETER

Näringsministern vill att Saab ska bygga vindkraftverk och elbilar

Maud Olofsson kunde inte ge några lånelöften.

Istället presenterade hon en satsning på elbilar.

– Vi jobbar allt vi kan för att kunna ro i land en eventuell försäljningsprocess, men det är ytterst GM:s ansvar, säger hon.

Näringsminister Maud Olofsson startade presskonferensen i Trollhättans stadshus med darrande röst. Tidigare under dagen har hon, arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin och statssekreterare Jöran Hägglund träffat Saabs ledning, fackets företrädare, arbetsförmedlingen och lokala politiker.

Något besked för vad som kommer att hända med Saab efter dagens alla möten kunde ministrarna inte ge.

– Det finns flera som är intresserade av att köpa Saab. Jag har träffat dem alla men kan inte säga vilka de är, säger Jöran Hägglund.

Maud Olofsson försökte styra bort frågorna som handlade om en eventuell försäljning och pratade istället om regeringens satsningar. Energimyndigheten bidrar med 85 miljoner till ett projekt mellan Saab och Innovatum som ska ta fram elbilar.

Är inte det en struntsumma?

– Totalt satsar vi en halv miljard, det är väldigt mycket pengar.

Men alla pengarna är inte nya, vissa projekt har pågått ett tag. Och allt ska heller inte satsats på Saab. Bland annat presenterades ett projekt för batteriutveckling på Volvo också.

Regeringen har tidigare fått kritik för att man inte gjort tillräckligt för Saab. Nu meddelar man att Jöran Hägglund jobbar heltid med Saab, och att han ständigt står redo för att åka till Detroit och träffa GM.

– Regeringen har fått alla parter att gräva ner yxan. Det känns jättebra att man satt Jöran Hägglund att jobba heltid med det här, säger Paul Åkerlund, klubbordförande IF Metall.

Maud Olofsson har tidigare pratat om att man skulle kunna börja bygga vindkraftverk på Saab.

Vad har du för framtidstro för Saab?

– Jag försöker vara positiv samtidigt som jag är realist. Jag hoppas man kan jobba med både vindkraft och bilarna. Det finns ett stort kunnande på Saab som vi måste ta vara på.

ANNONS EXTERN LÄNK

Cyber Monday: Massor av rea på populär elektronik. Robotdamssugare, hörlurar, TV. Passa på att köp innan de tar slut

Webhallen

Publisert: