Krigförbrytaren Plavsic släpps

Av: Kristina Ohlsson, Tobias Österberg

Publicerad:
Uppdaterad:
hänsynslös Biljana Plavsic, 79, var en drivande kraft inom SDS-partiet. De organiserade etnisk rensning av muslimer och kroater under Bosnienkriget 1992–1995.
Foto: Foto: AP
hänsynslös Biljana Plavsic, 79, var en drivande kraft inom SDS-partiet. De organiserade etnisk rensning av muslimer och kroater under Bosnienkriget 1992–1995.

Regeringen släpper Krigsförbrytaren Biljana Plavsic.

Plavsic har suttit fängslad i Sverige sedan hon 2003 dömdes för brott mot mänskligheten i forna Jugoslavien.

Hon beskrivs som en av de mest hänsynslösa massmördarna i modern tid.

På tisdag blir Biljana Plavsic, 79, bli fri efter sju år i svenskt fängelse.

Två gånger har Biljana Plavsic fått avslag på sina nådeansökningar. I dag tog regeringen beslutet att hon ska friges.

På tisdag har ”Serbiens järnlady” avtjänat två tredjedelar av sitt elvaåriga fängelstraff och kommer att bli en fri kvinna.

Etnisk rensning

Plavsic var president i den bosnienserbiska utbrytarrepubliken Republika Srpska, och drivande kraft inom SDS-partiet som organiserade etnisk rensning av muslimer och kroater under Bosnienkriget 1992–1995 där närmare 200 000 människor dog.

”Genetiska misstag”

I tal till nationen har hon bland annat sagt att Bosniens muslimer är genetiska misstag i den serbiska kroppen.

Den 10 januari 2001 lämnade hon oväntat över sig till den Internationella krigsförbrytartribunalen i Haag där hon ställdes till svars för bland annat folkmord och utrotande.

Är besviken

2003 dömdes Plavsic till elva års fängelse för brott mot mänskligheten. Sju av dem har hon nu avtjänat på Hinseberg utanför Örebro.

– Jag känner besvikelse och jag skäms inför offren och deras anhöriga. De tiotusentals mammor som fortfarande i dag inte vet vart resterna av deras mördade barn finns, säger 64-åriga Sadeta Muric, ordförande i Bosnisk-Hercegovinska Riksförbundet i Sverige till SvD.

Publicerad: