Rekonstruktionen av Saab fortsätter

avErik Wiman, Peter Kadhammar, David Nannini Nilsson, Tobias Österberg

”Det här ser helt genomförbart ut”

Saab lever vidare.

Åtminstone fram till sommaren.

Strax efter 12 på måndagen kom beskedet att rekonstruktionen av företaget fortsätter till den 20 maj.

De anställda på Saab kan andas ut – åtminsone tillfälligt. Beskedet om fortsatt nödhjälp till bilföretaget kom efter att tingsrätten hållt enskild överläggning.

Rekonstruktionen ska fortsätta, dock längst till och med den 20 maj.

10 miljarder i skuld

Räddningen för Saab stavas skuldavskrivning.

Berget av obetalda räkningar uppgår i dag till 10,6 miljarder kronor. Genom rekonstruktionen hoppas företaget få skulderna avskrivna med 75 procent.

– 2011 räknar Saab med positivt kassaflöde, sa rekonstruktören och advokaten Guy Lofalk Lofalk under förmiddagens förhandlingar i tingsrätten.

Investerare beredda

På en pressträff efter förhandlingarna framstod det som om fler och fler investerare hör av sig till Saab, villiga att satsa pengar i företaget. Enligt

– De har tagit kontakt med oss, vi har tagit kontakt med dem. De får tillgång till ett prospekt och så går det ett par gånger där de måste skriva på ett avtal om att uppgifterna är konfidentiella. Det rör sig väldigt snabbt i den här processen, säger Jan Åke Jonsson.

Representanterna för fordringsägarna – alltså de företag som Saab har skulder till – fick sedan tillfälle att uttala sig.

Självständighet

Saabs ambition är nu att frigöra sig från GM och bli självförsörjande.

– För att åstadkomma detta kommer Saab att träffa såväl långsiktiga som kortsiktiga serviceavtal om köp och utveckling av komponenter och tjänster från GM såväl som tjänster från Saab till GM”, skriver Guy Lofalk i den rekonstruktionsplan han lämnat in till domstolen.

Lofalk och Saabledningen räknar med ett betydligt högre utnyttjande av produktionskapaciteten när all tillverkning samlas i Trollhättan, vilket också är tanken. Endast den nya modellen 9-4 X är tänkt att fortsatt tillverkas i Mexiko.