Därför älskar vi kylan!

avJosefine Hökerberg

Här är Robinson-Kent och Sandra "Lapplands Shakira" Dahlbergs bästa snö- och köldtips

Foto: privat

Varför frysa, deppa och snörvla när du kan åka spark, skidor och leta spår i snön?

Norrlänningarna Robinson- Kent, 74, och Sandra Dahlberg,30, ger oss sina bästa vinterråd.

– Var inte så himla rädd om frisyren! Dra på yllemössan och strunta i fåfängligheten, säger Sandra Dahlberg.

Foto: david dahlberg

Minns ni Kent Larsen från första Robinson? Han som bar yxa runt halsen och kom från mörkaste Norrland. Nu bor han på en bergstopp utanför Lycksele. 450 meter över havet. När Aftonbladet når honom skottar han snö. På bergstoppen är snön en dryg meter djup.

Kent mår som bäst när det är tio grader kallt. Närmar det sig noll blir han kinkig. När kylan är hård snöjagar han i skogen, metar på isarna eller tar en tur på fjället. Den vita snön gör honom glad, ja rent av lycklig.

– Vit vinter ger förutsättningar för massor av aktiviteter, säger han.

Bra för hälsan

Han tror att snön inverkar positivt på hälsan. Jojkande snödrottningen Sandra Dahlberg från Klimpfjäll håller med. Hon gillar bäst att ligga på en renfäll på isen och titta upp mot stjärnorna.

– Det finns så mycket man kan göra när det är kallt. Vi kan ta oss till platser som vi aldrig skulle nå annars, som ut på sjöarna och upp mellan fjälltopparna.

Till folk som fryser säger hon: Klä på er! Var inte så fåfänga! Själv går hon klädd i en fotsid dunkappa när kölden sätter in.

– Den är hiskeligt ful men värmer skönt, säger hon.

Kent Larsen rekommenderar heltäckande skoteroverall.

– De glipar inte och är lätta att knäppa upp när man blir varm.

Rör på dig

Båda norrlänningarna påpekar hur viktigt det är att röra på sig.

– Folk blir kalla bara för att de står stilla och väntar på bussen eller tåget eller vad det nu är. Håller man i gång lite grann blir man varm. Småjogga lite på stället och släng armarna i åkarbrasa. Jag tror inte att en enda kommer stirra, säger Sandra Dahlberg och skrattar.