Nyheter

Åtalas för konstverket

Av: 

Erik Wiman

Tobias Österberg

NYHETER

Konstfackseleven Anna Odell åtalas.

Åklagaren anser att hon gjort sig skyldig till falskt larm, våldsamt motstånd och oredligt förfarande, skriver nyhetskanalen.se.

Det är åklagaren Stefan Lind som beslutat att dra den kontroversiella konstnären inför domstol. I samband med att hon i vintras spelade psykiskt sjuk och lät sig omhändertas av polisen och psykiatriakuten gjorde hon sig skyldig till brott anser Lind.

– Jag anser helt enkelt att hon gjort sig skyldig till falskt larm, våldsamt motstånd och oredligt förfarande, säger Stefan Lind till nyhetskanalen.se.

”Handlade i god tro”

Händelsen väckte stor uppmärksamhet och Anna Odell kritiserades hårt, både av ledande politiker och sjukhusledningen på S:t Göran.

Tidigare i veckan presenterades hennes examensarbete på Konstfack under namnet "Okänd, kvinna 2009-349701" som i tre delar skildrar tiden före, under och efter den simulerade psykosen på bron.

Anna Odell säger att hon var beredd på att det skulle bli en rättsprocess av hennes konstprojekt.

– Apparaten måste ha sin gång, säger hon.

Innan hon ställde sig på Liljeholmsbron i Stockholm i vad som såg ut som ett självmordsförsök kontrollerade hon med advokaten Claes Borgström om hon riskerade att göra sig skyldig falskt larm.

– Han ansåg att det inte rörde sig om falskt larm eftersom det inte var jag som larmade, därför kan man säga att jag handlade i god tro, säger Anna Odell till Aftonbladet.

Hade du agerat annorlunda om du blivit avrådd av en jurist?

– Det är möjligt att Konstfack inte hade godkänt mitt projekt om det varit uppenbart brottsligt.

Anna Odell tänker inte förneka brottsrubriceringen våldsamt motstånd.

– Jag visar i filmen vad som händer på bron. Jag ville inte gå åt samma håll som polisen och om det är anses vara våldsamt motstånd, då är jag väl skyldig, säger hon.

ANNONS

Köp munskydd, Covid antikroppstester & alcogel och minska risken för smittspridning idag!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter