Nyheter

Ratas av yngre väljare

Av: 

Eva Buskas

Joachim Kerpner

Johanna Melén

Lena Mellin

NYHETER

Moderaterna har tappat var tionde sympatisör i huvudstaden

VÄSTERÅS. Stockholmsväljarna överger alliansen.

Sedan valet 2006 har Moderaterna tappat var tionde sympatisör i huvudstaden.

– Moderaterna har framför allt problem bland yngre väljare, säger Carl Melin på United Minds.

KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION
KLICKA PÅ BILDEN FÖR STÖRRE VERSION

På Moderatstämman i Västerås lanserade partiledare Fredrik Reinfeldt i går ett ännu nyare Moderaterna. M vill bli ett nytt allemansparti som ska kunna locka de riktigt breda väljargrupperna.

Men det är en bra bit kvar, visar den senaste undersökningen från analysföretaget United Minds. Bland de trendkänsliga stockholmsväljarna har Moderaterna tappat 3,8 procentenheter sedan valet 2006.

Totalt backar alliansen med 7,6 procentenheter i huvudstaden. Och trenden är lika tydlig när det gäller sympatierna till landstings- och kommunvalen:

Där backar de borgerliga med 5,5 procent i båda fallen.

”Sista ordet inte sagt”

– Många har räknat ut valen i Stockholms landsting och kommun, att det redan är ganska klart med en borgerlig valseger. Den här undersökningen visar att det fortfarande är öppet hur det ska gå, säger Carl Melin, opinionschef på United Minds.

Fredrik Reinfeldt vill dock inte dra några slutsatser av opinionsundersökningen.

– Sista ordet är inte sagt ännu. Vi har ett år kvar till val. Det som skett det senaste året är att vi har gått från ett läge där vi var uträknade till en mer jämn utgångspunkt, säger han.

De stora vinnarna är småpartierna. Sverigedemokraterna mer än fördubblar sitt väljarstöd och skulle få 5,1 procent i Stockholm om det vore riksdagsval i dag.

– Det är en återspegling av att det finns samhällsproblem som Sverigedemokraterna profiterar på, säger Fredrik Reinfeldt som tror att medicinen är en bättre arbetslinje och ökad välfärd.

Största förloraren

Piratpartiet, som inte ens fanns i valet 2006, får 3,6 procent.

Den största förloraren i United Minds undersökning är Socialdemokraterna som tappat var femte 08-väljare och nu bara får 20,1 procent i Stockholm.

Att oppositionen ändå ligger kvar på samma nivå som 2006 beror på att Miljöpartiet går starkt framåt. De balanserar upp nästan hela S tapp.

– Om ungdomen lär sig att rösta på till exempel Miljöpartiet så kan MP på sikt bli det ledande rödgröna partiet i storstadsregionen. MP är attraktiva bland den unga välutbildade medelklassen, säger Carl Melin.

ANNONS EXTERN LÄNK

BLACK FRIDAY: Massor av rea på populär elektronik. Robotdamssugare, hörlurar, TV. Passa på att köp innan de tar slut

Webhallen

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter