EU-valet 2014

”Ett steg åt fel håll”

Av: 

Lisa Olsson

NYHETER

Bloggarna om Aftonbladets röstfiske

Är det okej att betala folk för att få dem att gå och rösta? Absolut inte säger många bloggare medan andra tycker att det är en kul idé.

- Köpta röster, vad kommer härnäst, undrar Centerns Gunilla Hjelm på sin blogg.

Aftonbladets kampanj där reportern Ebba von Essen och fotografen Kai Rehn åker Sverige runt för att få folk att rösta har väckt många känslor. Det som upprör är att de har 500 kronor per dag som de får använda för att få folk att gå och rösta.

De har redan köpt röster i Varnhem genom att ge hundra kronor till Lutherhjälpen och i Gränna gav de bort en stor kasse med godis mot löfte om EU-röster.

- Det här är förödande för demokratin, En tidning är inte objektiv, den har en politisk färg, skriver Gunilla Hjelm.

Förakt mot läsarna

Johan Pettersson tycker att kampanjen tyder på ett förakt mot läsarna.

- AB tar alltså för givet att läsarna är så obildade att de inte kan nå insikten att det är viktigt att rösta utan att få pengar för det. Det är risk för att detta är ett steg åt helt fel håll det här, skriver han.

Bloggaren Frippes lilla värld tror inte att det är pengar som behövs utan snarare mer information.

- Överallt pratar folk om valet och nästan överallt är man förbannad för att det saknas information. Det kanske är för krångligt för oss svenskar eller så är det för krångligt för de som ska förklara det för oss, skriver han.

Hur mycket är din röst värd?

Bloggaren Bara Niklas tycker att röstfisket är en kul och smart idé.

- Ju fler som röstar desto bättre speglar ju resultatet folkets "åsikt" eller kanske rättare sagt "gissning" på vad dom tycker, skriver han.

Stationsvakt tycker att frågan om hur mycket ens röst är värd är intressant och har startat en egen omröstning på sin blogg.

- Jag föreställer mig att om jag hade det lite knackigt - som jag ofta har - så skulle jag nog sälja min röst för en tusing, skriver han själv.

Vad tycker du?

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

EU-valet 2014

EU-valet