Olycka bakom dödsfallen i Viken

Av: Linda Hjertén

Publicerad:
Uppdaterad:
Polisen har inte kunnat förklara hur paret i villan i Viken dog. Förrän nu. Provsvaren visar att de troligen dött av någon form av gasförgiftning. Det gör att man nu utesluter mord.
Foto: Foto: PATRICK PERSSON
Polisen har inte kunnat förklara hur paret i villan i Viken dog. Förrän nu. Provsvaren visar att de troligen dött av någon form av gasförgiftning. Det gör att man nu utesluter mord.

Den 60-årige grönsaksodlaren och hans 58-åriga sambo hittades mystiskt döda, liggandes sida vid sida, efter en fest i Viken.

Först misstänktes dubbelmord – men nu kommer polisen med nya uppgifter.

Paret kan ha dött av en gasläcka.

Polisen går nu ut med att det verkar vara en olycka bakom lördagens dödsfall på en gård utanför Viken, Höganäs.

Troligen har paret dött av en gasläcka.

– Mordteorin har mer eller mindre kunnat avfärdas, säger polisens presstalesman Charley Nilsson till aftonbladet.se.

Vad tyder på att det handlar om en gasläcka?

– Dels har vi kunnat utesluta mycket annat. Sedan finns det en del tekniska fynd som jag inte kan berätta mer om än som tyder på det. Och de provsvar som hittills lämnats till rättsläkaren motsäger heller inte en gasläcka.

”Troligen koldioxid”

Experter kommer att anlitas för att klarlägga omständigheterna kring gasläckaget och hur det kunde uppstå, något som polisen ännu inte kan ge svar på.

– Det är troligen koldioxid det rör sig om, säger Charley Nilsson, polisens informationsbefäl i nordvästra Skåne till TT.

Mannen var tomatodlare och professionella odlare av tomater och gurka använder ofta koldioxid i växthusen. Men koldioxid är inte giftig. Däremot kan den, om den sprutas in i ett slutet rum, tränga bort syret till livsfarligt låga nivåer.

Hade festkläderna på

Det var i söndags eftermiddag, den 17 maj, som paret hittades döda. Kvällen innan hade paret anordnat en fest för att fira mannens 60-årsdag. Fortfarande klädda i sina festkläder hittades paret liggande döda, sida vid sida, i en sidobyggnad till festlokalen.

Ingenting på platsen tydde på att paret mördats och teorierna om vad som kunde hänt har varit många. Polisen inledde en förundersökning gällande mord, men efter flera dagars arbete har nu polisen kunnat utesluta den teorin.

"Skönt att vi kommit så långt"

Men även om nu det mesta tyder på en olyckshändelse fortsätter utredningsarbetet för att så långt möjligt få klarhet i mer exakt hur olyckan gått till, och också för att få fullständig klarhet i om alla andra alternativ kan uteslutas.

– Det känns skönt att vi kommit så här långt trots att allt fortfarande är preliminärt, säger Nilsson.

Publicerad: