Nyheter

Grannländerna oroade

NYHETER

Nyheten om kärnvapenprovet väckte kraftiga reaktioner i Nordkoreas grannländer.

Både Sydkorea och Japan tillsatte krisgrupper på högsta militära nivå.

Utrikesminister Carl Bildt anser att det är "alarmerande att den nordkoreanska regimen fortsätter att provocera det internationella samfundet", säger han i ett skriftligt uttalande.

"I ett fattigt och förtryckt samhälle satsar den extremt slutna regimen enorma resurser på dessa allt allvarligare provokationer", fortsätter Bildt, som befarar att det nu blir svårare att hantera de växande problemen i landet.

EU:s utrikeskommissionär Benita Ferrero-Waldner sade att rapporten om atomprovet är "mycket, mycket oroande".

Säkerhetsrådet i krismöte

FN:s säkerhetsråd ska hålla krismöte senare på måndagen till följd av Nordkoreas kärnvapenprov, uppger samtidigt Rysslands FN-ambassadör för Reuters.

Oroade kommentarer fortsätter strömma in från världens stormakter.

USA:s utrikesdepartement uttrycker sin "djupa oro" över rapporten om provsprängningen, medan en brittisk UD-tjänsteman sade att provet uppenbart bryter mot resolutioner i FN:s säkerhetsråd.

– Vi måste skicka en mycket tydlig signal till Nordkorea att de måste engagera sig i sexpartssamtalen igen, sade tjänstemannen Bill Rammell, som befann sig på det europeisk-asiatiska Asem-toppmötet i Vietnam.

”Måste kontrolleras”

Ryssland var något försiktigare i sin kommentar.

"Informationen om det nordkoreanska kärnvapentestet väcker oro, men innan några slutsatser görs måste den kontrolleras noga", hette det i uttalandet från ryska utrikesdepartementet.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Dela julkänslan och låt julen blomma – skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter