REKORDREGN

NYHETER

Blötaste juli på 50 år – och skyfallet fortsätter

Foto: LIVSFARLIGT LÄGE Fördämningarna vid sjön Ljustern har nått bristningsgränsen och räddningstjänsten och frivilliga jobbade för högtryck. Men ännu finns det mycket att göra och arbetet kan ta upp till två veckor. Samtidigt säger kommunenes säkerhetsansvarige att det inte får komma en millimeter mr regn om dammen ska hålla. foto: Ulf Palm/Scanpix

För några veckor sedan var det rekordvarmt – efter den kallaste försommaren på decennier.

Nu är det rekordblött och skyfall på många håll.

Räkna med fortsatta skurar från norr till söder hela veckan.

Årets juli har hittills varit blötast i mannaminne. Detta efter värmebölja i maj och sedan den kallaste sommarstarten vi haft på ett halvt sekel, med nattfrost i södra Sverige långt in i juni.

Termometern gjorde ett rejält skutt i slutet av juni, med dryga 32 grader i Bohuslän den 28 juni – samtidigt som man mätte minus 7,5 grader i Tarfala i Lappland.

Paraply hela veckan

Det knasiga sommarvädret fortsätter. Rekord i regnmätaren och rejäl rotblöta är facit hittills och nu är det paraply som gäller hela veckan ut inklusive lokal åska, även om solen kan titta fram då och då.

I nordligaste Götaland, större delen av Svealand och lokalt vid Norrlandskusten har det hittills kommit 4–7 gånger mer regn än normalt.

Flera stationer i södra och mellersta Sverige har inte fått så här mycket regn under de första 10 dygnen i juli på minst 50 år. Exempelvis normalt soliga Gotland, Gävle, Vattholma i Uppland, Tandsbyn i Jämtland och Fredrika i sydligaste Lappland.

Både öster och väster om Skandinavien lurar flera lågtryck och en front rör sig upp från Sydsverige mot Norrland i dag, med både moln och skurar.

Åska och lokala skurar

På onsdag väntas temperaturer runt 20–25 grader i söder i samband med växlande molnighet. Men räkna med skurar lokalt, även med åska, främst i södra och nordvästra Götaland. Även i allra nordligaste Norrland väntas regn och temperaturer runt cirka 15 grader.

Fredagen kan bli stabil

Torsdag drar regnet över norra Svealand och delar av Norrland, även nu med åska lokalt.

Fredag kan vädret stabiliseras tillfälligt i söder – men helgen bjuder på nya regnoväder, med sjunkande temperaturer och hårda västvindar både söndag och måndag, främst i Sydsverige.