Nyheter

Skaffa advokat Wanja

Av: 

Peter Kadhammar

Peter Kadhammar.
Peter Kadhammar.

NYHETER

LO-basen Wanja Lundby-Wedin säger att Christer Elmehagen ska betala tillbaka 20 miljoner kronor.

Men det blir nog hon själv, tillsammans med de andra nötterna i AMF:­s styrelse, som får betala de pengarna.

Enligt tre professorer i juridik som jag talade med i går är saken glasklar: Så länge ingen påstår att den förre direktören Elmehagen gjort något brottsligt – och det gör ingen – är det AMF:s styrelse som är ansvarig för skandalpensionen och miljonrullningen.

På sin märkliga presskonferens natten mellan söndag och måndag sa Lundby-Wedin om miljonerna hon anser att Elmehagen ska betala tillbaka:

–?Det är pensionsspararnas pengar.

LO-basen säger alltså att AMF har lidit en stor skada. Den skadan uppstod i så fall när styrelseledamöterna godkände avtalet med sin verkställande direktör.

–?Styrelsen får inte fatta beslut som är till nackdel för bolaget, säger Svante Johansson, professor i civilrätt på Göteborgs universitet.

En annan professor jag talar med säger att det inte spelar någon roll om det var ersättningskommittén som skrev avtalet med direktör Elmehagen. Det är styrelsen som anställer verkställande direktören. Ersättningskommitténs avtal med direktören är bara ett förslag fram tills att styrelsen godkänner det.

Styrelsen har godkänt avtalet genom att underteckna årsredovisningarna.

Wanja Lundby-Wedin har försvarat sitt agerande med att hon inte begrep vad hon gjorde.

–?Detta avtal var oerhört svårt att förstå, sa hon på den nattliga presskonferensen.

Det är synnerligen riskabelt för en styrelseledamot att säga att hon har godkänt avtal hon inte begrep.

–?För att styrelsen ska bli skadeståndsskyldig krävs nog att den fattat vårdslösa beslut, säger professor Johansson i Göteborg.

Att underteckna avtal man inte förstår är ganska vårdslöst. Så Wanja och hennes kompisar i styrelsen kanske ska skaffa sig egna advokater innan de försöker lassa över all skit på Elmehagen.

ANNONS EXTERN LÄNK

BLACK FRIDAY: Massor av rea på populär elektronik. Robotdamssugare, hörlurar, TV. Passa på att köp innan de tar slut

Webhallen

Publisert: