Nyheter

Dåligt influensaskydd med framtaget vaccin

Av: 

Erik Melin

NYHETER

Snart väntas influensa ta fart ordentligt.

Årets sjukdomsperiod väntas bli extra svår - delvis beroende på det framtagna vaccinet.

– Ett viktigt skäl till att det talas om en hård epidemi är rapporter från Nordamerika om att det blivit en ”mismatch” mellan årets vaccin och den virustyp som nu sprids snabbast, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, till Svenska Dagbladet.

Antalet influensafall är högra än vid samma period förra året. Att årets influensaepidemi skulle bli svårare än förra året har varit känt sedan tidigare. Men nu kommer uppgifter om att en orsak till det är en miss med framtagandet av vaccin mot årets influensavirus. Rapporterna kommer från USA där 6,8 procent av alla dödsfall som rapporterades under veckan före jul kopplades till influensan eller den vanliga följdsjukdomen lunginflammation.

Följer utvecklingen

Det är för tidigt att säga hur illa det kommer att bli i Sverige, men vid Folkhälsomyndigheten följer man utvecklingen noggrant.

Skulle inte vaccinet fungera som det är tänkt kan det få konsekvenser för äldre och sjuka.

– Det betyder förstås en del, inte minst för äldre och sjuka. Det kan i så fall bli aktuellt för oss att gå ut med särskilda rekommendationer till sjukvården om att ha en frikostig användning av antiinfluensamediciner som tamiflu, för att mildra symtomen, säger Anders Tegnell till Svd.

Visat sig overksamt

Det influensavirus som väntas ställa till med störst problem är ett som kalla A(H3N2). Mot det har det influensavaccin som tagits fram i världen i år till stor del visat sig vara overksamt. Enligt det amerikanska smittskyddsinstitutet, CDC, så har analyser visat att 68 procent av virusen varit av den variant som är okänslig mot vaccinet.

13 av 15 identifierade virusstammar i Sverige har visat sig okänsliga mot vaccinet.

– Virusen förändras hela tiden och vissa år får man en mismatch. I den bästa av världar hade vi vaccin som inte var så känsliga för små förändringar hos virusen, säger Anders Tegnell.

Uppmanar till vaccination ändå

Trots felmatchningen mellan vaccin och virus tycker Anders Tegnell att det finns en poäng med att vaccinera sig. Man vet ännu inte hur stora problemen kommer att bli i Sverige och vaccinet är verksamt på flera andra sätt än just mot A(H3N2), menar Tegnell.

Smittspridningen i Sverige väntas bli som värst i slutet av januari, efter att ha stannat till under julledigheten.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert: