– Vi vet inte var vi ska ta vägen

1 av 50 | Foto: ANNA TÄRNHUVUD
NYHETER

NORBERG. Samhället är täckt av vit rök.

Många familjer packar sina ägodelar och förbereder sig för evakuering.

– Vi vet inte var vi ska tag vägen, säger Norbergbon Per-Erik Olsson.

Polisen har upprättat flera avspärrningar runt om Norberg, ett samhälle med nästan 5 000 invånare. Strax söder om tätorten har polisen ställt sig rakt över väg 256. Utanför avspärrningen står flera ekipage med hästkärror. Och gråtande människor.

– Min dotters häst är fast på andra sidan, säger Viktoria Eriksson.

Längs med väg 256 ligger flera av de samhällen som har evakuerats. Här finns flera lantbruk och hästgårdar. Vid polisens avspärrning samlas oroliga människor som vill hämta sina djur, men ingen släpps fram.

Bitvis svårt att andas

Plötsligt kommer en bil i hög fart och tvärbromsar precis framför poliserna. Två kvinnor kliver ur och säger gråtande att deras häst finns precis på andra sidan, bara hundratalet meter bortom avspärrningen.

Viktoria Eriksson får ett telefonsamtal och springer uppför en grusväg. En liten stund senare kommer hon tillbaka med en häst, som familjen lastar på en vagn och försvinner i väg. Hennes dotter gråter av lättnad.

Den vita röken ligger som en tung dimma över Norberg. Det luktar tydligt av brand och det är bitvis svårt att andas.

På torget står flera bussar uppställda med skyltar om att de kör åt polisen. De transporterar evakuerade till det kriscentrum som upprättats i Fagersta.

Lågorna har spridit sig

I närheten av avspärrningen bor Per-Erik Olsson med sin familj. Han har packat motorcyklar och en båt i sin lastbil, redo att evakuera när polisen säger till.

– Jag körde längs den där vägen i morse. Då var det helt lugnt. Sen har det gått fort, säger han.

Lågorna har spridit sig betydligt närmare Norberg under dagen och Per-Erik Olsson tror att den är ungefär fyra kilometer bort.

– Visst blir det skakigt, säger han.

Per-Erik Olsson säger att familjen inte riktigt vet var de ska ta vägen, men att de antagligen tar sig till det kriscentrum som finns i Fagersta.

En polisbil kommer körande med blåljusen påslagna och stannar till utanför familjens hus.

– Det är dags att lämna, säger polisen.

Det känns olustigt för familjen att lämna huset.

– Man vet ju inte vad som kommer stå kvar, säger Per-Erik Olsson.