Hurra – nu börjar Pride!

avBjörn Barr

NYHETER

Strax efter klockan 17 öppnade portarna till årets Pridefestival.

Nu väntar fyra dagars party, prat och parad i regnbågens tecken.

– Man kan säga att festen har börjat, säger Nöjesbladets Tobbe Ek.

Ivriga Pride-deltagare trängdes utanför Östermalms IP i Stockholm på eftermiddagen. Så, strax efter klockan 17 hände det till slut. Festivalområdet slog upp portarna och årets upplaga av Pridefestivalen kunde börja på riktigt.

Aftonbladets nöjesreporter och krönikör Tobbe Ek är på plats i folkvimlet.

– Man får väl säga att alla kändisar inom HBT-Sverige är på plats. Oavsett om de är artister, idrottstjärnor eller politiker så är de här, säger han.

– Det som händer nu är att invigningsgalan börjat. Kayo har precis varit på scenen och kört ett stort diskomedley tillsammans med andra artister. Men huvudakten ikväll är förstås Conchita Wurst som tillsammans med Ola Salo sjunger årets Pridelåt, fortsätter Tobbe Ek.

"Festen har börjat"

Även om festivalen smygstartade redan i måndags med seminarier och diskussioner, är dagen då festivalområdet öppnar det som de flesta ser fram emot, enligt Tobbe Ek.

– Pride är ju både politik och fest. Nu kan man säga att festen har börjat, säger han.

Under veckan arrangeras flera stora fester på nattklubbar runt om i Stockholm. Tobbe Ek har bokat in sig på en dragshow-fest i kväll och en schlagerkväll i morgon. Men den stora höjdpunkten är lördagens parad.

– Det är det absolut häftigaste man kan vara med om när man firar Pride. Till slut går det inte att se skillnad på vilka som är deltagare och vilka som är publik. Jag hoppas att det blir rekord i år och att vädret är med oss, säger han.

Rätt att älska den man vill

För de flesta kanske Pride främst är en festival för homo-, bi- och transpersoner. Men Tobbe Ek tycker att heterosexuella gott kan delta i festen.

– Från början är det här en manifestation för att HBT-personer ska behandlas lika. Men nu i Sverige handlar Pride om att alla ska ha rätt att älska den man vill, oavsett om är hetero eller homo, säger Tobbe Ek innan han försvinner ut i natten.

ARTIKELN HANDLAR OM

Pride

Hbtq