Den verkliga faran med IS

1 av 2
IS.
NYHETER

Islamiska staten visar åter upp sin ondska och brutalitet.

I skymundan av avrättningarna har de inlett ett oroande samarbete.

Ett samarbete som sätter sökarljuset på den verkliga faran med IS.

För även om halshuggningarna är avskyvärda och sprider skräck i Syrien, Irak och övriga världen så är den verkliga faran med Islamiska staten en annan. Särskilt för västvärlden.

Senaste tiden har det kommit allt fler tecken på att andra jihadiströrelser vill ansluta sig till IS eller liera sig med dem i någon form.

Till och med al-Qaida i Syrien (al-Nusra) som tidigare bröt med IS eftersom de ansågs för extrema och för brutala erkänner nu att IS taktik varit effektiv. Även om något samgående inte omedelbart står för dörren så förändrar det styrkeförhållandena på slagfältet.

När al-Qaida bröt med IS så började de två organisationerna slåss med varandra. Nu uppges de ha träffat en överenskommelse om att istället samarbete i sin kamp för att störta Syriens diktator Bashar al-Assad och motverka USA. Försoningsmötet ska ha hållit i staden Atareb, väster om Aleppo i början av november.

Gynnar IS

Det är oroande nyheter för den USA-ledda koalitionen som bildats för att krossa IS. De kommer samtidigt som Egyptens mest fruktade terrorrörelse, Ansar Bayt al-Maqdis, svurit trohet mot IS.

Även om det är oklart i vilken utsträckning som islamiska staten själv driver på den här utvecklingen så gynnar den IS mål om att bilda ett kalifat av alla muslimska länder i regionen.

Om IS lyckas bilda en kärna i Syrien och Irak där de har total kontroll ökar risken för att vi på nytt får en terrorstat i världen. Utvecklingen påminner mycket om den när talibanerna tog kontrollen över Afghanistan, införde sharialagar och gav al-Qaida under Usama bin Ladin en fristad.

En sådan stat blir en magnet för radikaliserade muslimer över hela världen precis som Afghanistan var en gång i tiden. På sikt blir IS-staten ett område där terrorister i lugn och ro kan planera spektakulära terrordåd mot västvärlden.

Trängda av USA

Just nu har IS fullt upp med att hålla sin offensiv vid liv, trängda som de är av amerikanska bombräder mot sina styrkor i Irak och Syrien. Men samtidigt har de upprättat ett civilt styre där de kontrollerar flera stora städer och inrättat olika institutioner.

Rekryteringen av utländska islamister fortsätter. Tusentals unga män och även en del kvinnor tar sig via bland annat Turkiet till IS-kontrollerade områden och tar värvning. Många av dem bor i dag i Europa som andra generationens invandrare. Något som framöver kommer att underlätta utbildningen av terrorister som kan utföra dåd i väst.

Men givetvis också mot regeringarna i de arabiska grannländer som inte vill höras talas om varken sharialagar eller ett islamskt kalifat.

Kaotiskt – som Obama fruktade

Länder som har egna grupper av radikala islamister som kan tänkas hoppa på IS-tåget för att nå sina egna syften.

För USA och andra västländer blir det allt svårare att hitta en strategi som bekämpar IS utan att samtidigt indirekt ge stöd år president Assad. Eller att bekämpa Assad utan att indirekt stödja IS.

Inbördeskriget i Syrien har blivit precis så kaotiskt och brutalt som Obama fruktade. Nu med den skillnaden att USA alltmer blir en part i konflikten.

ARTIKELN HANDLAR OM