Nyheter

Obama: Ryssland ett hot mot världen

Av: 

Joakim Magné

Anna Lindberg

NYHETER

Barack Obama har inlett G20-mötet i Australien offensivt.

Nu kallar han Rysslands agerande mot Ukraina för ett hot mot världen.

Men motparten skyller ifrån sig.

– Vi är inte inblandade, säger den ryske utrikespolitiske talesmannen Yuri Ushakov.

Under G20-mötet i Australien kallade den amerikanske presidenten den ryska inblandningen i Ukraina för både "skrämmande” och ”ett hot mot världen”, samtidigt som EU fortsatte sina hot med ökade sanktioner.

– De ökade ryska aggressionerna som vi inte minst såg vid nedskjutningen av MH17 är ett hot mot världen, sa Obama vid toppmötet, enligt nyhetsbyrån Reuters.

EU:s ordförande Herman Van Rompuy, som också närvarar vid G20-mötet, kräver att Moskva stoppar införseln av vapen och trupper i Ukraina. Och om rebellerna inte går med på ett eldupphör hotar Rompuy med nya sanktioner.

– Men EU forsätter att tro på en politisk lösning på krisen. Vi kommer att fortsätta använda alla diplomatiska verktyg tillgängliga för att nå en lösning, säger Rompuy.

Måste ta ansvar

I ett brandtal under toppmötet G20 i Brisbane i Australien, där ledare i världens 20 mäktigaste länder samlas i helgen, sa Obama att andra länder måste ta sitt ansvar för klimatet – oavsett om de är industriländer eller utvecklingsländer.

– Medan vi utvecklas, medan vi fokuserar på vår ekonomi, kan vi inte glömma behovet av att fortsätta den globala kampen mot klimatförändringen, sa Obama, enligt SBS.com.

"Vi måste öka takten"

Presidenten sa att han vill bevara Stora barriärrevet och att han vill kunna ta med sina döttrar tillbaka till Australien för att se det och att de en dag ska kunna ta med sig sina barn dit.

– Inget land är immunt, varje nation har ansvar för att göra sin del. Vi måste öka takten, sa Obama i brandtalet, enligt TT.

Om Kina och USA kan – kan alla

För bara några dagar sedan satte Kina och USA upp nya klimatmål, där Kina lovar att inte öka utsläppen av växthusgaser efter år 2030. USA har å sin sida gett ett löfte om att minska sina utsläpp med en dryg fjärdedel till år 2025, skriver TT.

– Om Kina och USA kan komma överens om det här, då kan världen komma överens... Vi kan göra det här, sa Obama.

Förutom att prata om miljön krävde den amerikanske presidenten lika rättigheter för homosexuella personer och att lyfta fram kvinnor i samhället. 

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter