”Jag var inlagd med dropp i två dygn”

Av: Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: PRIVAT
Hanna, 18, från Stockholm, låg på sjukhus i två nätter efter att ha insjuknat.

Solsemestern i Antalya gick över i ett våldsamt utbrott av magsjuka.

Över 50 svenskar har drabbats – flera har vårdats med dropp på sjukhus.

– Jag var inlagd med dropp i två dygn, säger Hanna, 18.

Gäster på Fritidsresors all inclusive-hotell Seven seas i Side, utanför Antalya, har drabbats av magsjuka.

Enligt researrangören började gästerna insjukna i mitten av förra veckan. I lördags var 47 personer sjuka, 15 av dem barn.

– Det har varit fler. Flera av de som insjuknade har blivit friskförklarade, säger Mathias Bergendahl, informatör på Fritidsresor.

Fick tarminfektion

Ett antal gäster har körts till sjukhus där de fått dropp. En av dem är Marianne, 35, från Stockholm, som drabbades av kraftiga kräkningar och diarréer.

– På grund av uttorkningen var mitt kaliumvärde så lågt att läkarna ville ha kvar mig över natten. Men jag tog risken och skrev ut mig själv, säger hon.

På tisdag åker hon, hennes man och deras barn, ett och nio år hem.

– Vi hade tänkt åka runt och se oss omkring men vi har mest hållit oss inomhus. Det går inte att göra någonting när man måste gå på toa en gång i timmen.

En annan gäst, Hanna, 18, från Stockholm, låg på sjukhus i två nätter efter att ha insjuknat. Hennes låtsaspappa som är med på resan har också drabbats - de övriga i sällskapet har  klarat sig.

– Jag fick beskedet att jag hade en tarminfektion och fick dropp dygnet runt. Nu äter jag antibiotika, säger hon.

Kö till hotellets sjukstuga

Enligt gäster, som Aftonbladet talat med, har hotellet upprättat en sjukstuga för att kunna vårda folk på plats. De värst drabbade skickas till sjukhus.

– Det är kö till sjukstugan. Var man än går träffar man sjuka. Det måste vara flera hundra som är smittade, säger en gäst som inte vill avslöja sitt namn.

Fritidsresor vill inte uppge hur många som varit sjuka totalt. Enligt Mathias Bergendahl ska det värsta utbrottet däremot vara över.

– Många har fått åka hem. Ska man flyga hem måste man vara fit for flight, säger han.

Arrangörens egna hälsoinspektörer har, tillsammans med hotellets inspektörer, tagit prover i pooler och på andra ställen där man misstänker att utbrottet startat.

Men de har ännu inte hittat något.

Mathias Bergendahl uppmanar oroliga resenärer att ta kontakt med Fritidsresor. Han tycker också att resenärer som är besvikna ska ta kontakt med sina försäkringsbolag.

– Det är i första hand en försäkringsfråga, säger Mathias Bergendahl.

Publicerad: