'Ebolautbrottet är gravt underskattat'

avErik Melin

1 av 3 | Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Sjukvårdare bär en person som dött av ebola i Liberias huvudstad Monrovia.

Siffran över antalet döda och bekräftade ebolafall i västra Afrika kan vara gravt underskattat.

Det menar Världshälsoorganisationen, WHO, i ett pressmeddelande.

Över en miljon människor sitter i karantän och behöver matförsändelser.

Foto: AFP
Sjuksköterskor tar hand om en ebolasjuk man på ett distriktsjukhus i Biankouma, Elfenbenskusten. Antalet dödsoffer i epidemin som härjar i Västafrika har nu stigit till över 1 000 och enligt Världshälsoorganisationen WHO är smittan bortom kontroll.

WHO:s personal vid utbrottsplatser har sett bevis för att siffrorna över rapporterade insjukna och dödsfall är "gravt underskattade", skriver WHO i sitt pressmeddelande.

De skriver också att utbrottet förväntas fortsätta i flera månader till och att WHO koordinerar en stor upptrappning i den internationella hjälpen från länder, smittskyddsinstitut, FN-organ och andra.

FN:s livsmedelsprogram levererar mat till över en miljon människor som sitter i karantän där Guineas, Liberias och Sierra Leones gränser möts.

Upptäcktes i mars

WHO:s besked kommer kort efter att flera doser av den experimentella medicinen ZMapp kommit fram till Liberia. Endast tre personer kommer dock få medicinen, däribland två läkare.

Det pågående ebolautbrottet upptäcktes i Guinea i mars och har sedan dess spritt sig till Liberia, Sierra Leone och Nigeria. Totalt har 1 069 människor dött och 1 975 bekräftade, troliga eller misstänkta fall har registrerats, rapporterar Sky News.

Dog efter några dagar

Tidigare har två amerikaner och en spanjor fått doser av medicinen ZMapp. De två ebolafallen i USA har visat tecken på bättring, men det är oklart om de är kopplade till medicinen.

Den spanske man som fick medicinen dog inom några dagar.

Spridningen till Nigeria, regionens överlägset mest folkrika land, oroade många internationella organ inledningsvis. Enligt WHO har dock inga nya fall upptäckts där sedan en flygresenär smittats förra månaden.

Det händer om smittan kommer hit till Sverige

Kommer du hem från ett land där ebola finns och plötsligt får hög feber är den svenska sjukvården väl förberedd.

Först placeras du snabbt på universitetssjukhusens ­infektionsavdelningar under tiden din diagnos ställs.

Skulle det sedan visa sig att du har ebola eller någon annan smittsam blödarfeber transporteras du till de sjukhus i landet som har sär­skilda isoleringsrum, som Linköpings universitetssjukhus.

Där kan vårdpersonalen ge dig högintensiv vård samtidigt som de upprätthåller de höga krav på säkerhet som ebolan kräver.