Mångsysslare hann berätta om mycket

Bi Puranen
NYHETER

Det är spännande med människor som kan mycket om världen. 
Många av oss kan lite här och lite där och det är väl bra. 
Men alla älskar en expert. 

Bi Puranen vill vara mer än så, hon vill inte bara leta efter svaren direkt under gatlyktan. 
Hennes väg från drömmen om läraryrket under strejken 1966 krokade sig fram genom livet och tog en trist vändning när en reporter från Expressen ringde upp och efterfrågade Försvarets siffror. 

Har en förmåga att uttrycka sig

Men först pratar Bi om världen. Om kvinnoförtryck. Om barnaga, om krig och våld. Om rättvisa och demokrati. Om hur våldet i världen har minskat. Om hur det blir bättre. Om vägen dit. 
Bi Puranen är 63 år men jag har ändå svårt att få ihop hur det är möjligt att hinna med så mycket. Chef här och chef där, avhandling här, elva år där, forskare i Frankrike och så programledare för Kvitt eller Dubbelt.  

När programmet är slut sitter jag fortfarande och funderar över huruvida ättika kan råda bot på spridningen av tuberkulos i U-länder. Bi Puranen har en förmåga att uttrycka sig i självklarheter som inte är självklarheter av den enkla anledning att jag inte har tänkt på det förut. Jamen smaka på denna: ”Utan att förstå människors värdegrund kommer vi inte att nå bestående resultat vare sig det gäller fredsförhandlingar, sjukdomsbekämpning eller förbättring av kvinnors och barns villkor i världen”

Slutade med ett försvarstal

Och så var det samarbetet med Försvaret. Jag upplever inte Bi som en person som ångrar sig. Men detta vill hon nog ha ogjort. Hon hade ju egentligen inte tid. Svaret var egentligen nej.  
Uppdraget slutade i skandal. Bis man fick lämna sin tjänst på Sveriges radio. Det gör ont. Det började med en värderingsstudie av försvaret och slutade med ett försvarstal. 
Just nu sitter Bi Puranen och skriver på nästa bok. Den ska handla om hög tolerans.