Nyheter

Det här är Mattias Karlsson

Av: 

Lisa Röstlund

NYHETER

Han beskrivs som partiets chefsideolog och har talat för en kulturrevolution.

Och han anser att Zlatan inte är svensk.

Mattias Karlsson, 37, tar över när SD-ledaren Åkesson är sjuk.

Den som tar över huvudansvaret efter SD-ledaren Jimmie Åkesson under sjukskrivningen är SD:s nyvalde gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson, 37.

SD:s chefsideolog

I många sammanhang beskrivs Karlsson som Sverigedemokraternas chefsideolog.

Anders Dalsbro, redaktör för tidskriften Expo, säger till Aftonbladet:

– Jag skulle beskriva honom som en av de viktigaste personerna inom partiet och i utformandet av partiets politik.

Enligt Expo var det Karlsson som stod bakom SD:s valmanifest 2006 och 2002 omformade han partiets så kallade principprogram.

Han växte upp på landsbygden utanför Växjö. Efter gymnasiet och värnplikten arbetade han och studerade i England och Spanien.

Han har uppgett att han under 1990-talet genomgick ett "nationellt uppvaknande" och att han kom i kontakt med SD 1994.

1999 började han i Lund studera pol mag-programmet på universitetet och träffade där Jimmie Åkesson och Björn Söder, som nu är nyvald andre vice talman, och började engagera sig i SDU.

Ansåg att Zlatan inte är svensk

Enligt Anders Dalsbro har han en stark profil internt, men utanför partiet är han relativt okänd.

– Många av SD:s väljare och sympatisörer känner inte till vem han är.

2007 väckte han dock uppmärksamhet då han i Sveriges Radio Ekot ifrågasatte fotbollspelaren Zlatan Ibrahimovic svenskhet.

– Han har en attityd som på många sätt inte känns svensk, han har ett kroppsspråk och ett språk i allmänhet som inte jag uppfattar som direkt svenskt, sa Karlsson.

2009 grundade han kulturföreningen Gimle tillsammans med Erik Almqvist. Gimle ska verka långsiktigt strategiskt för en kulturell nationalistisk förändring.

Föreningen har anordnat festivaler, där man anordnat kurser i hur man bygger gärdesgårdar, folkdans, bland annat den nordiskt-färöiska kvaddansen, "gutnisk stångstötning" och varpa.

"Utraderar traditioner"

Mattias Karlsson har uppgett att han anser att det svenska etablissemanget försöker utradera traditioner, moral och värderingar i en kulturrevolution som bär likheter med den kommunistiska i Kina. Han förespråkar en konservativ motkraft för folk och nation.

"Kultur, ideologi, filosofi och långsiktig strategi intresserar mig mer än dagspolitiken, även om det sistnämnda naturligtvis också kan vara spännande och framförallt viktigt för medborgarna", skriver Karlsson på sin blogg Tankar och tidssignaler.

Han uppger att några av hans politiska förebilder S-statsministern, "folkhemmets fader", Per-Albin Hansson, brittiska filosofen Roger Scruton som myntade uttrycket "oikofobi", som han menar är en konsekvent nedvärdering av den egna nationen och dess kultur. Och så Dansk Folkepartis grundare Pia Kjaersgaard.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd! Handla SPF, munskydd och allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert: