Nya Slussen stoppas av ny majoritet

Reporter: Christoffer Malm

Publicerad:
Uppdaterad:
Omstridd karusell.
Foto: Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Omstridd karusell.

Det omtvistade projektet Nya Slussen stoppas nu tillfälligt av den nya politiska majoriteten i Stockholm.

– Projektet måste stanna upp i väntan på nya direktiv, säger Maria Östberg Svanelind, Socialdemokrat i Stockholm.

För alla utanför Stockholm kan turerna kring bygget av en ny sluss vid Södermalm och Gamla stan framstå som svårförståeliga. Men i huvudstaden är det en stridsfråga som rör upp känslor.

Och nu får de ihärdiga kritikerna till planerna vatten på sin sluss.

För i går beslutade Exploateringsnämnden i Stockholm att stoppa projektet.

– Det har varit ett extremt slutet projekt. Det normala är att man jobbar tillsammans över blockgränserna, det har man inte gjort i det här, säger Maria Östberg Svanelind, vice ordförande i exploateringsnämnden i Stockholm.

"En hel del förändringar"

Den nytillträdda rödgrönrosa majoriteten bestämde att alla pågående projekteringar och upphandlingar av Nya Slussen nu ska avbrytas i väntan på nya direktiv.

– Det finns en rad saker som behöver göras, säger Maria Östberg Svanelind och nämner pendlingen till Nacka och Värmdö, vattenväxlingen mellan de olika sidorna av Slussen och hur trafiksituationen ska lösas under byggandet.

Det är oklart vad som nu händer med de storslagna planerna för området, som inkluderar en bussterminal, shoppingcenter och mycket annat.

– S har lovat att göra förändringar i detaljplanen som handlar om sådant som trafikströmmar, anslutningar till Gamla stan och vilka hus man ska bygga. Vi har tänkt oss att göra en hel del förändringar utifrån detaljplanen som ligger, säger Socialdemokraten Maria Östberg Svanelind.

Ingen ny långbänk

Men hon poängterar att det här inte ska ta lång tid och inte bli en ny långbänk som försenar bygget med flera år.

– Slussen har diskuterats i 20, 30 år. Den detaljplan som antogs har jobbats fram under flera år. Det är inget sådant arbete vi har framför oss, säger Maria Östberg Svanenlind.

Publicerad: