Förskola stoppar skolfotografering

Förskolan Brisen i Luleå sätter stopp för samtliga skolfotograferingar, rapporterar NSD.

Orsaken? Föräldrar som sprider bilderna på sociala medier.

– Vi kan inte kontrollera vad föräldrarna gör med bilderna, säger förskolechefen Sara Cervantes till Aftonbladet.

Nu är det slut med vattenkammade luggar och tålamodsprövande gruppfotograferingar. Åtminstone för barnen på Brisens förskola i Luleå. Där har förskolechefen Sara Cervantes beslutat sig för att stoppa alla fotograferingar, rapporterar NSD.

Sprids på nätet

Bakgrunden är att föräldrar publicerar bilderna på sociala medier. Det kan ställa till problem för barn med skyddade identiteter. Det är också vanligt att föräldrar inte vill att bilder på sina barn sprids på nätet.

– Den viktigaste orsaken är att bilderna får spridning och att det finns föräldrar som av en eller annan anledning inte vill ha sina barn på bilder på nätet, säger förskolechefen Sara Cervantes till Aftonbladet.

Skulle ni inte kunna prata med föräldrarna och säga åt dem att inte lägga upp bilderna?

– Jo, men vi har ingen möjlighet att kontrollera det.

Reaktionerna från föräldrarna har än så länge varit övervägande positiva.

– Hittills har bara fyra eller fem föräldrar hört av sig och varit missnöjda med beslutet. Det är inte så många på en hel förskola, säger Sara Cervantes till NSD.

Dyra foton

Ett annat skäl till den slopade fotograferingen är personalens höga arbetsbelastning. Dessutom är det är dyrt för föräldrarna att köpa fotona.

Annica Backman, verksamhetschef för förskolorna i Luleå, påpekar för NSD att förskolan ska vara gratis utöver avgiften som föräldrarna betalar.

Tidigare har förskolorna i Askim-Frölunda-Högsbo i Göteborg stoppat fotograferingarna på grund av de höga kostnaderna.

Skolfotona du betalar - men aldrig får se

Publisert: