Arsenik i flera risprodukter

Av: Mathias Asplund

Publicerad:
Uppdaterad:

Ny mätning hittar gift i barnens frukostflingor

Riskakor, frukostflingor och vanligt ris.

Det mycket giftiga ämnet arsenik finns i flera populära risprodukter.

– Det är tyvärr väldigt cancerframkallande och verkar i ganska låga doser, säger Marie Vahter, professor på institutet för miljömedicin på Karolinska institutet, till Aftonbladet.

Foto: ki.se
Marie Vahter.

Risprodukter vi äter innehåller arsenik, ett av världens farligaste grundämnen. Det visar sex laboratorieanalyser som SVT Nyheter låtit utföra.

Den giftiga arseniken kallas oorganisk arsenik. Den är cancerframkallande och påverkar cellerna i kroppen. Förutom cancer påverkar den immunförsvaret, lungorna, njurarna och levern.

Det räcker att få i sig en väldigt liten dos varje dag för att risken för cancer ska öka. Ingen mängd arsenik är helt ofarlig, men störst risk löper den som äter mycket ris, frukostflingor av ris och riskakor.

Barn extra känsliga

Risken är större för barn än för vuxna eftersom arsenik är farligare ju mindre man väger. Små barn kan snabbt få i sig för mycket.

– Barn är särskilt känsliga. Det är ett väldigt vanligt livsmedel och många äter väldigt mycket ris. Det är inte stor risk för den enskilde individen, men viktigt att producenter och myndigheter försöker minska på sådana sorter av ris med höga arsenikhalter, framför allt i mat för barn, säger hon till Aftonbladet.

En treåring som väger femton kilo och äter Rice krispies till frukost, ris till lunch och middag och tre riskakor hamnar på mycket höga nivåer arsenik per dag.

Redan i dag varnar Livsmedelsverket för risdrycker eftersom exponeringen för arsenik är större i drickbara varor än i exempelvis ris, då man inte äter samma mängder.

– Livsmedelsverket rekommenderar redan nu att man inte använder så mycket rismjölk, framför allt på förskolan, säger Marie Vahter.

Barn under 23 kilo kan få i sig för mycket arsenik genom att bara äta ris tre gånger i veckan, om de äter risbaserade flingor till frukost varannan dag och ett par riskakor om dagen.

Även vuxna personer, särskilt kvinnor som normalt väger mindre än män, kan hamna på för höga nivåer om de äter mycket ris.

I dag finns dock ingen gräns för hur mycket arsenik ett livsmedel får innehålla. Professor Marie Vahter hoppas att företag och myndigheter snart får ett gränsvärde att förhålla sig till.

Hur farligt är det att äta mycket ris?

– Det gör hälften av världens befolkning redan i dag och det är så med mycket av maten vi äter. Det ökar risken för vissa sjukdomar, säger Marie Vahter.

I dag finns bara ett riskbedömningsvärde utfärdat av Efsa, EU:s organ för livsmedelssäkerhet.

– Det viktigaste med att få fram gränsvärden är att man tvingar, eller inspirerar, marknaden att få fram bättre sorter som innehåller låga halter av arsenik och metaller, säger Marie Vahter.

Mer i fullkorn

Fullkornsris anses vanligtvis vara ett nyttigare alternativ till vitt ris. Men inte när det gäller innehållet av arsenik och andra tungmetaller. Då är fullkornsprodukterna sämre.

Det beror på att de har kvar skalet runt kärnan och därför innehåller högre halter.

Ny metod avslöjar farlig arsenik

Ingen vet ännu exakt hur farliga halterna av arsenik i de testade varorna är. Det beror på att analyserna bara visar den totala mängden arsenik, både organisk arsenik och den giftiga oorganiska.

Men med en helt ny metod ska Livsmedelsverket snart kunna testa risprodukter och göra en mer korrekt riskbedömning.

– Vi har tagit fram en ny analysteknik som gör att vi kanske kan skilja på de olika typerna av arsenik, säger Salomon Sand, toxikolog på Livsmedelsverket.

Vet ni mängden farlig arsenik i ris?

– Nej, det kan vi inte i just risprodukter. Men snart vet vi förmodligen mer.

Finns inget gränsvärde

Riskbedömningsvärde: Det finns en lågriskbedömning på 0,3 mikrogram arsenik per kilo kroppsvikt och dag, från Efsa, EU:s organ för livsmedelssäkerhet.

Gränsvärde: Det saknas i dag ett lagstadgat gränsvärde för myndigheter och företag inom livsmedelsindustrin.

Oorganisk arsenik: Arsenik finns i två huvudformer, organisk och oorganisk. Oorganisk arsenik är giftig för människan. Undersökningen har mätt den totala mängden av både organisk och oorganisk arsenik.

Källa: Efsa, EU:s organ för livsmedelssäkerhet

Finns i marken

Arsenik förekommer i marken som organisk och oorganisk arsenik. Oorganisk arsenik är cancerframkallande och hamnar i marken på grund av miljöförstöring.

Arsenik finns särskilt i spannmålsbaserade och bearbetade produkter som bröd bakat på vete, ris, mjölk och mejeriprodukter.

Livsmedelsverket rekommenderar en varierad kost som alternativ till ris. Förskolor uppmanas att undvika att servera risdrycker som alternativ till mjölk. Barn som regelbundet dricker risdryck kan på sikt få i sig arsenikhalter som kan skada hälsan.

Exponeringen blir större av risdryck än när man äter ris. Men efter sex års ålder behöver man inte längre undvika risdrycker.

Källa: Livsmedelsverket, Efsa, EU:s organ för livsmedelssäkerhet

Publicerad: