Skärpt straff för 43 knivhugg

NYHETER

Vem av de två dömda som utdelat huggen är okänt

1 av 4 | Foto: TORD WESTLUND

GÄVLE. 33-åringen sköt med pistol mot sin 22-årige kompis.

Då dödades han med 43 knivhugg.

Vem som utdelade de dödande knivhuggen har inte gått att reda ut.

Hudiksvalls tingsrätt dömde trots detta 22-åringen och hans 27-årige kamrat till åtta respektive nio års fängelse för dråp. Domen överklagades.

I dag skärpte hovrätten för Nedre Norrland straffen för de båda dömda till 12 respektive 13 års fängelse och rubricerar gärningen som mord.

Detta märkliga dåd inträffade vid Björktjäratjärn i Bollnäs 12 december förra året.

22-åringen och den dödade 33 åringen var gamla kompisar. De hade bestämt träff vid tjärnen för att reda ut en skuld på ett par tusen kronor.

Skottsäker väst

22-åringen tog en 27-årig kamrat med sig till mötet utrustade med skottsäkra västar och kniv. 33-åringen kom beväpnad med en pistol. Enligt polisutredningen sköt han först mot 22-åringen som skadade sig i benet.

Trots att domarna fallit kan ingen säga exakt vad som hände sedan och vem som gjorde vad.

33-åringen hittades med 43 knivhugg.

27-åringen medger att han huggit 33-åringen två gånger i självförsvar sedan han också ska ha blivit beskjuten. 22-åringen uppger att han inte deltagit i misshandeln alls. Vem som stått för de resterande 41 knivhuggen är outrett.

”Dödad i samråd”

Hovrätten anser också det styrkt att den mördade 33-åringen var den som sköt först men anser att de två nu dömda medvetet och i samråd sedan dödat honom.

” I mildrande riktning talar endast det förhållandet att det var 33-åringen som inledde våldsutövningen genom skottlossning. Vid en sammantagen bedömning av omständigheterna kring gärningen anser hovrätten att brottet inte kan bedömas som mindre grovt. Det brott som 22-åringen och 27-åringen gjort sig skyldiga till ska därför bedömas som mord” skriver rätten.

Att 22-åringen får ett år längre straff beror på att han tidigare skottskadat en annan person i Söderhamn.