"Våldsam" brand i lackverkstad

Foto: Kraftig brand i verkstad utanför Enköping.
NYHETER

På torsdagseftermiddagen började en lackverkstad utanför Enköping att brinna.

Förloppet beskrivs som "häftigt".

– Enligt den som larmade var det övertänt på åtta minuter, säger Tomas Lundén, ledningsoperatör vid Storstockholms räddningscentral.

Larmet kom vid 17.11 på fredagseftermiddagen. Strax utanför Enköping, i Ullunda, hade en lackverkstad börjat brinna. Ingen person ska ha skadats, uppger räddningstjänsten.

En stor svart rökpelare som syntes på långt håll steg från verkstaden. Elden spred sig snabbt till en intilliggande byggnad.

– Enligt den som larmade var det övertänt på åtta minuter, men jag kan inte svära på att det stämmer eftersom det inte var jag som larmade. Men det var ett häftigt brandförlopp. Det var full fart när styrkan från Enköping kom dit och de har inte många minuter dit, säger Tomas Lundén, ledningsoperatör vid Storstockholms räddningscentral.

"Gå inomhus och stäng dörrar"

I byggnaderna fanns gasol och utanför en dieseltank. Ett 25-tal brandmän från fyra stationer var som mest involverade i släckningsarbetet.

– De håller byggnaden under kylning. Branden går inte att släcka. Nu handlar det om att begränsa spridningsrisken, säger Per Johansson, ledningsoperatör vid Storstockholms räddningscentral.

SOS Alarm riktar, på uppmaning av räddningsledaren, ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA) med anledning av branden. De uppmanar de som bor i närheten att gå inomhus och stänga fönster och dörrar.

Orolig för släckvattnet

Vid 20.30-tiden uppgav räddningstjänsten att branden är under kontroll.

– Den kommer inte att sprida sig mer, men det kommer brinna och ryka hela natten, säger Tomas Lundén.

– De är lite orolig för att släckvattnet kan nå Enköpingsån, som ligger i närheten. De lägger länsar för att hindra det. Släckvatten är inte bra i stora mängder, särskilt inte när det når vattendrag, säger Lundén.

ARTIKELN HANDLAR OM

Enköping