Nyheter

Nu är prinsessan Leonore döpt

Av: 

Sofia Roström Andersson

Niklas Eriksson

Ida Gustafsson

Sanne Olsson

NYHETER

Nu är prinsessan Leonore Lilian Maria döpt.

Till skillnad från sin mamma höll hon sig lugn genom hela ceremonin.

Då passade kusinen Estelle på att stjäla showen:

– Hon har en unik förmåga, säger Aftonbladets hovexpert Roger Lundgren.

Vid 11-tiden anlände gästerna till Drottningholms slottskyrka i Stockholm i strålande solsken. Och solen gassade så starkt att två av hedersvakterna från Livgardets livbataljon som stod uppställda på vägen upp till kyrkan svimmade.

Men de fick snabbt hjälp.

Dopvatten från Öland

Och utöver värmeslagsattackerna i livgardets paraduniform m/1886 flöt ceremonin på perfekt efter att salut sköts klockan 12.00 och dopet officiellt började.

Slottskyrkan som är belägen i en av Drottningholms rundbyggnader var utsmyckad med rosa väldoftande pioner och rosor. 

Innan kungafamiljen gick in i kyrkan skrek Leonore, men hon tröstades och tystnade.
I början av ceremonin jämrade hon sig lite kort, men när hon väl hamnade i fokus för allas blickar skötte hon sig perfekt och höll sig lugn. Till och med när ärkebiskop Anders Wejryd blötte henne med källvattnet från Öland som dagen till ära fyllde dopfunten i silver som tros vara gjord i Stockholm på 1600-talet.

– Må hon hitta sin väg så att hon kan leva i gemenskap och respekt i förhållande till sina medmänniskor, sa ärkebiskopen.

– Ni kan ge henne den grundläggande tryggheten så att man vet att man är älskad, både när man lyckas och misslyckas. Det behöver hon.

Han avslutade sedan med att säga:

– Inför gud är vi alla lika – prinsessa eller plebej.

Sedan möttes Chris O'Neill och prinsessan Madeleine av en hurrande publik utanför kyrkan.

Allt gick planenligt, enligt hovets informationschef Margareta Thorgren:

– Prinsessan är jättenöjd.

”Estelle har en unik förmåga”

På väg in till Drottningholms slott för mottagningen stannade de till flera gånger för att visa upp sin lilla prinsessa. Madeleine tackade flera gånger alla som tagit sig till dopet och väntat utanför kyrkan för att få en glimt av Leonore Lilian Maria.

Och folkets applåder ekade också på kyrkbacken när lilla Estelle, två, gick ut ur kyrkan hand i hand med kronprinsessan Victoria.

Senare klev lillsessan, klädd i vita klänning med guldbroderier och med vit rosett i håret, fram framför sin mamma och vinkade glatt till åskådarna på plats samtidigt som hon log glatt.

Inne i kyrkan vändes gästernas blickar mot prinsessan Estelle som inte riktigt ville sitta still. Men hon skötte sig exemplariskt - precis som sin lite yngre kusin Leonore. Till sin hjälp hade hon boken ”Professor Gullströms möter Baby-Nessie” – en barnsaga om klimatet.

– Estelle har en unik förmåga, två år gammal, att alltid sköta sig exemplariskt i de här officiella sammanhangen, säger Roger Lundgren, Aftonbladets hovexpert.

– Hon är nyfiken och intresserad.

”Häftigt”

Roland Arvidsson, författare till boken Estelle hade med sig berättar att den ingår i en serie om ”Professorsgänget” som rör sig i naturen i hennes hertiginnedöme Östergötland:

– Estelle fick boken på invigningen av naturrum Tåkern, och den måste ha fastnat om de tog med den, säger Roland Arvidsson.

– Häftigt! Men jag förstår att hon gillar böckerna, det är riktiga äventyr med klimatinriktning. Och jag kan tillägga att Estelle också fick medlemskap i ”professorsgänget”.

Roland berättar att under invigningen fastnade Estelle och hennes mamma kronprinsessan för en hatt med grodyngel och en salamander.

– Konferenciern fick avbryta, annars skulle de inte kunna hålla schemat.

Och nästan lika nyfiket kikade Estelle på när kusinen fick sitt namn, men kikade också runt i kyrkan under ceremonin och spanade bland annat in hovsångerskan Elin Rombo när hon sjöng ”Marias vaggsång”.

Efter ceremonin i kyrkan flyttade kalaset in i Drottningholms slott. Först delades det ut presenter och sedan var det dags för lunch för ett mindre sällskap av de närmsta dopgästern.

Meny med kungens egna örter

Till förrätt bjöds de på hummerfylld, picklad äppelcanneloni, havskräftspannacotta, forellrom och rökt dillcrème, skriver hovet på sin hemsida.

Och till huvudrätt stod citrontimjansfärserat gårdskycklingsbröst, confiterat kycklinglår, potatis- och sparristerrin, ängsyrasås, tomat och sparrisknoppar på menyn.

Ïnnan allt avrundades med sommartrio av rabarber och jordgubbar.

Örterna ska komma från kungens egen trädgård på Drottningholm och rätterna är tillredda av slottets egna kockar.

Hela dopet var avslutat vid 15-tiden, meddelar Hovet. Vad kungafamiljen och deras släkt och vänner gör under kvällen är inte offentligt.

– Det officiella programmet är avslutat efter dopet. Det är en privat kväll, säger Margareta Thorgren, hovets informationschef. 

ANNONS

Glöm inte mors dag på söndag – beställ idag för leverans i tid

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter