Nyheter

Svenskarna vill ha statens järnvägar

Hela 70 procent anser att Sverige bör återinföra statligt monopol på järnvägarna, enligt en mätning av Novus på uppdrag av forskarna Jenny Björkman och Björn Fjæstad.

Ännu högre är andelen bland pensionärer, i Norrland och bland män, skriver de i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Forskarna frågade 1 017 personer (deltagarfrekvens 57 procent) om deras syn på de senaste årtiondenas ökade valmöjligheter.

Majoritet för marknadshyror

Inte heller den avreglerade apoteksbranschen faller majoriteten på läppen. 44 procent tycker att det har blivit sämre för konsumenter mot 24 procent som ser förbättringar.

60 procent anser att företag med vinstsyfte inte ska få driva sjukhus i Sverige, medan en tredjedel säger ja. Det är den fråga som polariserar allmänheten mest, enligt forskarna.

Marknadsanpassade bostadshyror är drygt hälften för – men inget parti förespråkar marknadshyror.

Vin i matbutiken

Allmänt har de ökade valmöjligheterna tagits emot positivt, till exempel val av telefonbolag och elbolag. 55 procent finner förändringarna mycket eller ganska bra, medan 27 procent svarar att de är dåliga.

En klar majoritet, 60 procent, är också positiva till att matbutiker ska få sälja vin. Resultaten från forskarenkäten redovisas i en artikel i Riksbankens Jubileumsfonds årsbok 2014/15 "Alla dessa marknader" som publiceras den 19 juni.

TT