Nyheter

Forskare: ”Riskerna är alldeles för stora”

Av: 

Anders Munck

NYHETER

För andra gången på ett drygt dygn kör en bilist in i fotgängare efter att ha varit jagad av polisen.

Trafikforskaren Jörgen Lundälv tycker inte att polisen ska påbörja en biljakt i en stadskärna.

– Riskerna är alldeles för stora, säger han.

Jörgen Lundälv.
Jörgen Lundälv.

I går skadades två kvinnor och ett spädbarn när en förare flydde från polisen. Tillståndet med spädbarnet är fortfarande allvarligt, och en av kvinnorna har ännu livshotande skador.

I kväll skedde en ny incident efter en biljakt i Farsta, då föraren i den undflyende bilen tappade kontrollen i en kurva och rammade en kvinna i en busskur.

”Måste utredas”

Jörgen Lundälv, som är docent i trafikmedicin vid Umeå universitet och har forskat på utryckningskörning, anser att biljakter i städer är förkastligt.

– Återigen ser vi hur tredje part, som inte är inblandad, drabbas vid en biljakt med polisen. Nu måste Rikspolisstyrelsen utreda de här incidenterna närmare, säger han.

Enligt polisens egna regler får det inte finnas några risker med att stoppa en bil i den miljö där stoppet ska ske, enligt Lundälv.

– Det gäller inte bara risker för tredje person, utan för de misstänka i bilen, och även poliserna. Detta är ju deras arbetsmiljö.

Längre utbildning behövs

Jörgen Lundälv vill att de poliser som kör på utryckningar ska få en längre utbildning.

– Poliser stannar i dag i yttre tjänst i fem-sex år i snitt. Det är en väldigt begränsad tid för att kunna bli en bra förare, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert: