”Låter aldrig SD påverka en budget”

avMattias Sandberg, Nivette Dawod

NYHETER

S-ledaren höll presskonferens i riksdagen

Jimmie Åkesson har hotat om att tvinga fram ett nyval.

Men Stefan Löfven är tydlig med han kommer göra allt för att isolera SD.

– Jag kommer aldrig att låta Åkesson påverka en budget, säger S-ledaren under en presskonferens i riksdagen. 

Idag fortsätter talmannen att sondera i regeringsfrågan.

Först hade han möten med de vice talmännen under förmiddagen - innan han hade korta uppföljande samtal med företrädare för samtliga riksdagspartier.

Löfven höll pressträff

Först ut var Stefan Löfven som sedan höll en egen presskonferens som började klockan 11:10.

– Jag har haft ett andra sammanträffande med talmannen, och återigen meddelat att jag självfallet vill ha uppdraget att bilda regering, sa Löfven.

På frågan om hur han ser på att Jimmie Åkesson har hotat om nyval svarade Löfven:

– Det pekar på att den här blockpolitiken som vi har inte passar i en sådan här situation. Den är inte bra. Vi har redan utmaningar som arbetslöshet, utanförskap, då behövs det samarbete i olika former

Vill isolera SD

Men S-ledaren var tydlig med att han kommer göra allt för att isolera SD: 

– Jag kommer aldrig att låta Åkesson påverka en budget, vi söker samverkan, de ska inte få utnyttja en potentiell vågmästarroll. Vi kan inte gå till val med ett enda alternativ, här gäller att se vad väljarna säger. Talmannen har redogjort för sonderingarna han haft med de andra partierna, sa Löfven.

Löfvens pressträff varade bara några minuter - och på frågan om han tror att det är han som kommer få uppdraget av talmannen att bilda regeringen svarade S-ledaren:

– Jag ska först se om jag får uppdraget att bilda regeringen. Talmannen styr den processen helt och hållet. Talmannen styr, jag har meddelat att jag står till förfogande.

Löfven fick även frågor om vilka frågor som talmannen hade ställt till honom.

Men det lämnade S-ledaren inga svar på.

"De rödgröna får regera"

Efter att Löfven träffade talmanen så var det Anna Kinberg Batras (M) tur.

Efteråt höll hon en kort pressträff - där det dock inte framkom så mycket nytt.

– För min del, är det samma besked som igår, nämligen att de röda och gröna partierna får regera om de kan släppa fram en budget, sa hon.

På frågan om varför talmannen höll nya möten svarade Kinberg Batra:

– Talmannen får svara på varför han håller möten en gång till själv. Jag fick samma besked idag som igår, jag gav samma besked också: att jag är även idag inställd på att nu måste vi gå i opposition, och sikta på att driva en stark oppositionspolitik mot vad som ser ut att bli en svag regering. Nu är det upp till Löfven att återkomma med förslag till regering och dess innehåll.

Släpper fram Löfven

Kinberg Batra förklarade att Alliansen kommer att släppa fram Löfven - om han har förutsättningar för att styra landet. 

– Det är självklart så att det politiska innehållet är upp till Löfven, han har inte presenterat det än, det har han inte gjort förrän statsministeromröstningen är klar. Vi är beredda att släppa fram honom som statsminister, om han kan presentera ett bra underlag för att styra.

Om att SD kräver en vice talmanspost sa Kinberg Batra:

– Under hela talmansprincipen är det viktigt att vi respekterar och följer den praxis som finns. Hela talmanspresidiet ska präglas av så lite partipolitik som möjligt. Vi måste följa praxis, det skulle ge ett bra förhållande för regering och opposition.

ARTIKELN HANDLAR OM