M-topp besvarar kritiken mot juluppgörelse

Den moderata ledningen mötte tung intern kritik efter decemberuppgörelsen med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Nu svarar blivande partisekreteraren Tomas Tobé (M) på de hårda orden.

En lång rad partiveteraner inom Moderaterna gick efter decemberuppgörelsen mellan regeringen och Alliansen till storms mot den moderata ledningen.

Framför allt var det blivande partiledaren Anna Kinberg Batra som blev måltavla för kritiken. På Anna Kinberg Batras Facebook-sida skrev tidigare partiledaren Ulf Adelsohn (M) att uppgörelsen är ”en villkorslös kapitulation”.

– Man har med varm hand överlämnat vågmästarrollen till Vänsterpartiet. Oppositionen har abdikerat, sa han senare till Aftonbladet.

”Som katten Måns”

Tidigare kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth, gift med Ulf Adelsohn, skrev på Facebook att ”Löfven såg lika förtjust ut som katten Måns, när han grundligt lurat Pelle.”

Andra som stämt in i kritiken är tidigare kulturministern Cecilia Stegö Chilò (M), EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark (M) samt tidigare utrikesministern Carl Bildt (M).

Nu besvarar den blivande partisekreteraren Tomas Tobé kritiken i en debattartikel i DN. I artikeln skriver han att debatten efter decemberöverenskommelsen har varit intensiv men hävdar att det är något han välkomnar.

Försvarar uppgörelsen

I artikeln försvarar Tomas Tobé uppgörelsen med att Moderaterna själva kan komma att ha nytta av avtalet vid en eventuell valvinst 2018. Eftersom Sverige med all sannolikhet kommer att styras av minoritetsregeringar i framtiden var Moderaterna ”måna om att hitta långsiktiga former för att möjliggöra minoritetsregerande”, skriver Tobé och fortsätter:

”Överenskommelsen innebär ett viktigt steg mot att Nya Moderaterna vid nästa val kan få stöd för sin statsministerkandidat och att en ny alliansregering inte behöver bli beroende av de rödgröna partierna. Utan överenskommelsen på plats hade den överhängande risken varit samma komplicerade parlamentariska läge”.

Den blivande partisekreteraren betonar att Moderaterna inte kommer att bli ett stödparti för regeringen Löfven eftersom M i sin oppositionsroll kommer att fortsätta betona skillnaderna mellan de två blocken och bedriva en aktiv oppositionspolitik tillsammans med de andra allianspartierna.

Publisert: