Kaos på Shifasjukhuset

Det var slut på läkemedel redan i juni.

Men nu strömmar de skadade in på Gazas största sjukhus.

– Det är helt galet, säger doktorn Belal Dabour, 25, till Aftonbladet.

Läkaren Belal Dabour
Läkaren Belal Dabour

Över 1 400 palestinier har skadats och närmare 200 dödats sedan flyganfallen inleddes i förra veckan, enligt Gazas hälsodepartement. På Gazas största sjukhus, Shifasjukhuset, strömmar skadade in dygnet runt. Belal Dabour, 25, är nyutexaminerad och upplever sitt första krig som läkare.

– Skadade, doktorer, släktingar och journalister trängs. Det är helt galet där, säger han till Aftonbladet om sin arbetsplats.

– Ibland kommer folk in i olika delar eller är bara är oigenkännliga. Ibland har de klämts under ett hus som rasat.

Orolig för familjen

Han har precis gått av ett 24-timmarsskift, men att vara ledig innebär inte att Belal kan slappna av. Två hus på hans gata har blivit sönderbombade de senaste fem dagarna, berättar han.

– I går fick vi en varning från ambulansenheten som sade att det varit en attack på ett hus i mitt område. De bad oss att vara redo eftersom sex personer dött och en massa skadade var på väg.

De tio minuter det tog för alla skadade att komma till sjukhuset blev ett helvete för honom.

– Jag gick som på nålar och var jätteorolig för min familj. Det visade sig bara vara tre personer som dött, men en av de skadade var min kusin.

Skickar hem skadade

Efter en bombning kan så många som 50 personer anlända till sjukhuset samtidigt, enligt Belal Dabour. Och Shifasjukhuset led av brist på resurser redan innan attackerna inleddes.

– Vi försöker att ta in så lite folk som vi kan för att lämna plats åt nödsituationer, så folk som bara är måttligt skadade blir hemskickade med instruktioner om hur man tar hand om sina sår.

Belal Dabour fortsätter:

– En gång var skadorna så omfattade att även reportrarna på sjukhuset tvingades hjälpa till.

"Slut på allt"

Norska doktorn Mads Gilbert jobbar också på Shifasjukhuset och prisar palestinierna för sin sammanhållning.

– De har tredubblat antalet doktorer och gått på längre skift men sjukhuset saknar allt, säger han.

Han säger att Israels blockad tvingade sjukhuset till en kollaps för en månad sedan. Allt hade tagit slut.

– Vi tömmer sjukhuset hela tiden. Shifasjukhuset slutade att göra operationer den 17 juni i år eftersom vi saknade alla verktyg och läkemedel för det. Vi är ju totalt strypta av blockaden.

Attack på hem för handikappade

Belal Dabour ger ofta sina uppåt tiotusen Twitterföljare en inblick i sjukhuslivet. Under måndagen lade han upp en bild på en ung man i en säng. "30% av hans kropp blev bränd i en flygattack i ett hem för handikappade och tre av hans handikappade vänner dog", skriver han.

Belal vågar inte drömma om att det ska lugna sig. I stället fruktar han att Israel ska skicka in marktrupper i Gaza.

– Det skulle vara en katastrof. Sjukvården klarar sig knappast som det är och jag vill inte tänka på vad en markinvasion skulle innebära, säger han.

Publisert: