Israel kallar svenska ambassadören

Nu reagerar Israel på den svenska regeringens beslut att erkänna Palestina som stat.

I morgon kallas Sveriges ambassadör i Tel Aviv upp till utrikesminister Avigdor Lieberman för att motta en protest.

– Vi kan nu bekräfta det, säger Erik Wirkensjö, vid UD:s pressjour.

Stefan Löfven annonserade i sin regeringsförklaring i fredags att den svenska regeringen, som en av de första länderna i EU, kommer att erkänna Palestina.

USA:s utrikesdepartement har kallat erkännandet för förhastat, medan den palestinska administrationen välkomnat nyheten.

Kritik har dock kommit från Israel:

"Israels utrikesminister Lieberman kommer kalla upp den svenska ambassadören i morgon för att protestera mot Stockholms erkännande av en palestinsk stat",  Chami Shalev, USA-korrespondent för israeliska tidningen Haaretz,

på Twitter under lördagen.

"Sett i media"

Enligt de första uppgifterna som under lördagen spreds från Shalev skulle mötet äga rum under söndagen.

Men den svenska ambassaden i Tel Aviv hade fortfarande under lördagen inte haft direktkontakt med det israeliska utrikesministeriet:

– Vi har sett det här i media, men kan inte bekräfta något. Ambassaden har varit stängd i dag, liksom israeliska myndigheter. Det är sabbat och dessutom Jom Kippur, den största helgen i Israel, säger ambassadör Carl Magnus Nesser.

Det israeliska utrikesdepartmentet uppger för nyhetsbyrån AP under söndagen att den svenska ambassadören ska tillkallas först på måndag.

Det bekräftas även av svenska UD på söndagen.

– Vi kan nu bekräfta att Carl Magnus Nesser har kallats upp till israeliska utrikesministeriet i morgon, säger Erik Wirkensjö, vid UD:s pressjour.

Nesser kommer att gå dit i morgon vid lunchtid.

– Det är diplomatisk sed, säger Wirkensjö.

"USA bestämmer inte vår politik"

Enligt nyhetsbyrån AP beklagar Israels utrikesminister Avigdor Lieberman Sveriges beslut om att regeringen ska erkänna Palestina, som han anser är för tidigt taget utan att förstå konflikten mellan Israel och palestinierna.

Israel befarar nämligen att Sveriges drag kan tvinga fler europeiska länder att erkänna en palestinsk stat.

Både Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström försvarade regeringens ställningstagande under lördagen.

– Ja, det är ju inte USA som bestämmer vår politik. Det var väntat att vi också skulle få kritik. Vi kommer fortsätta en konstruktiv dialog och ett samtal också med USA för att förklara våra bevekelsegrunder och motiv till detta. Det är inte okänt för någon. Den dialogen fortsätter vi, sa Wallström efter det första regeringssammanträdet på Rosenbad.

– Vi har den uppfattningen. Det har vi haft under en lång tid. Vi har sagt att vi ska påbörja den processen. Jag har sagt att vi ska erkänna Palestina, säger Löfven.

Varken Stefan Löfven eller Margot Wallström ville under lördagskvällen kommentera uppgifterna.

– Om detta händer är det något vi kommenterar när det händer. Så länge det inte har skett så finns det inget att kommentera, säger Margot Wallströms pressekreterare John Zanchi.

Erkännandet av Palestina är ett regeringsbeslut. När det beslutet ska tas är ännu oklart.

– Det krävs inget riksdagsbeslut, säger Erik Wirkensjö på UD.

Publisert: