Göran Persson kan bli utrikesminister

Av: Erik Melin, Ida Persson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: BJÖRN LINDAHL
Göran Persson var statsminister mellan 1996 och 2006.

Göran Persson kan göra en Carl Bildt.

I en S-ledd regering tänker sig Stefan Löfven den tidigare statsministern som utrikesminister, erfar Ekot.

Margot Wallströms comeback i politiken har fått många att spekulera om det är hon som är tänkt som utrikesminister vid en rödgrön valseger.

Men enligt uppgifter till Ekot tänker sig Stefan Löfven någon helt annan, nämligen den tidigare statsministern Göran Persson.

Rådde S att ”tuffa till sig”

Efter tio år som statsminister har Göran Persson lång erfarenhet av internationell toppolitik. Han var skolminister i slutet på 80-talet, finansminister på 90-talet och ledde Socialdemokraterna mellan 1996 och 2007. Numera gör Persson konsultuppdrag för pr-byrån JKL och affärer inom skogsbruk och värdepappersförvaltning.

På senare år har Göran Persson dragit sig undan från strålkastarljuset och spenderar en stor del av sin tid på gården Torp utanför Gnesta. Den första maj gjorde han sitt senaste politiska framträdande. I sitt första maj-tal rådde han Socialdemokraterna att ”tuffa till sig” – och gav tre förslag på förbättring: stoppa vinstintresset i grundskola, inför en äldreomsorgsförsäkring och återinföra den allmänna värnplikten.

– Socialdemokratin mår förhållandevis väl, men den kunde var mycket starkare. Den skulle kunna tuffa till sig lite. Det finns mycket vrede och frustration i folkdjupet och den behöver sitt politiska uttryck. Annars fångas det upp av de mer extrema politiska varianterna och det vill vi inte, sa Persson.

Oklart om han vill

Han var också tveksam till om partiet skulle samarbeta med Vänsterpartiet vid ett eventuellt regeringsskifte.

Spekulationerna om Persson och Wallströms comeback i politiken har funnits under en längre tid. Senast i juni nämndes Wallström och Persson som möjliga ministerkandidater vid en ny S-ledd regering.

Då ville S-ledaren Stefan Löfven inte spekulera.

– Jag säger som förut, det delas inte ut några ministerposter över huvud taget. Vi ska vinna valet först, det är fokuset nu. Sedan ska vi fundera på det andra, sa han.

Det är oklart om Göran Persson själv kan tänka sig att återvända till politiken. 65-åringen har tidigare nämnt att han är nöjd med livet utanför politiken.

Aftonbladet har sökt Stefan Löfven för en kommentar. Pressekreteraren Anne Ekberg skriver i ett sms att Löfven inte delar ut några ministerposter innan valet.

Aftonbladet söker Göran Persson för en kommentar.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN