S startar attacksajt mot Borgs skattepolitik

1 av 2 | Foto: ”Den här kampanjsajten är ett sätt att illustrera hur mycket vi lånar varje timme för att finansiera högerregeringens skattesänkningar”, säger Magdalena Andersson.
NYHETER

Socialdemokraterna lanserar en attacksajt mot Anders Borgs (M) skattepolitik.

Finansministern anklagar S för att vara hycklare.

I kväll hålls SVT:s ekonomiska debatt – och huvudmotståndarna har redan börjat sammandrabbningen.

I kväll anordnar SVT en ekonomisk debatt där finansminister Anders Borg utmanas av de andra partiernas ekonomisk-politiska talespersoner.

Huvudmotståndarna – Socialdemokraterna – lanserar samma dag en specialsajt där partiet går till hård attack mot Anders Borgs politik.

– Regeringen har sänkt skatten på lånade pengar. Svenska folket lånar tio miljoner i timmen för att finansiera Anders Borgs skattesänkningar, säger Magdalena Andersson (S).

”Brutit sina löften”

Socialdemokraterna pekar på att Anders Borg flera gånger har lovat att inte sänka skatterna mer innan överskottet i statens finanser är säkrat.

– Det stod i alliansens valmanifest förra året. För fyra år sedan lovade de samma sak när det var motsvarande politiska debatt. De har brutit sina löften och det är att lura väljarna, säger Magdalena Andersson.

Underskottet är i år 89 miljarder kronor enligt Socialdemokraterna och hänvisar till Ekonomistyrningsverket.

– Den här kampanjsajten är ett sätt att illustrera hur mycket vi lånar varje timme för att finansiera högerregeringens skattesänkningar, säger Magdalena Andersson.

Hård kritik

Även Anders Borg har planerat hur han ska gå hårt åt sin huvudutmanare om finansministerposten. Under veckan har Magdalena Andersson varit hård i sin kritik mot Borg och sagt att det råder "vilda västern i välfärdssektorn" i Sverige.

Ordväxlingen kom efter att Aftonbladet avslöjat att företaget Attendo Individ och Familj, som bland annat driver HVB-hem för missbruksvård, gjort 200 miljoner kronor i vinst utan att ha betalat ett öre i bolagsskatt.

Anders Borg säger att han reagerat väldigt starkt på Anderssons attack.

– Hon talar om vilda västern. Men sanningen är att Magdalena Andersson personligen varit med och borrat upp hålen i skattesystemet som de använder. Det är genom de förändringar som S och Magdalena Andersson, när hon arbetade Göran Perssons regering, gjorde som riskkapitalbolagen har kunnat omstrukturera sig och ta ut rörelsevinster som räntebetalningar till utlandet. Hon var med och la de propositionerna, säger han.

Borg: Är hyckleri

Finansministern planerar att ta upp frågan i kvällens debatt. Han ser det som ett av de viktigaste ämnena att diskutera med Andersson.

– Det var efter deras beslut som räntesnurrorna satte i gång, de är de ansvariga för. När jag hör henne prata om vilda västern är det hyckleri. Hon är en av grundarna till vilda västern.

Debatten sänds i SVT 1 klockan 20 i kväll.

ARTIKELN HANDLAR OM