Spåret: Bödeln pratar brittisk engelska

Foto: Mannen som visas upp här tros vara Steven Sotloff, som hotas till livet av bödeln.
NYHETER

Bödeln i det makabra filmklippet där amerikanske journalisten James Foley tros bli avrättad pratar engelska med brittisk dialekt.

Både Storbritannien och USA:s säkerhetstjänst gör nu allt i sin makt för att identifiera vem den svartklädde mannen är.

– Vi är väldigt bekymrade över det uppenbara faktumet att mördaren i fråga är britt, säger Storbritanniens utrikesminister Philip Hammond enligt The Guardian.

Terrorgruppen Islamiska staten, IS, har parallellt med sina strider i Syrien och Irak varit mycket aktiv på sociala medier med brutala videoklipp av avrättningar och tortyr mot de människor man kidnappat.

Det hela är både en skrämseltaktik och ett sätt att locka sympatisörer, tror experter runt om i världen.

I det senaste filmklippet som spridits, där den amerikanske frilansjournalisten James Foley ser ut att ha blivit avrättad, och ytterligare en frilansjournalist från USA, Steven Sotloff, visas upp hörs bödeln prata med tydlig brittisk dialekt.

Även det sägs vara en medveten strategi.

– Den här mannen som genomför avrättningen i videon låter brittisk i dialekten. Jag tror att det är ett sätt att säga "vi finns överallt, vi kommer efter er", sa terrorexperten Magnus Ranstorp till Aftonbladet i går.

”Mördaren i fråga är brittisk”

Brittiska experter som Daily Mail hänvisar till menar att dialekten härstammar från London eller södra England, men att personen också kan tänkas ha en mindre nordafrikansk brytning.

Den anonymiserade bödeln har skapat oro hos brittisk och amerikansk säkerhetstjänst – som nu gör allt för att identifiera mördaren.

– Det mesta pekar mot att videon är äkta. Vi är väldigt bekymrade över det uppenbara faktumet att mördaren i fråga är brittisk och vi utreder akut – med hjälp av säkerhetstjänster på båda sidor Atlanten – både videons äkthet men också om vi kan identifiera individen i fråga, säger Philip Hammond, Storbritanniens utrikesminster, enligt brittiska tidningen The Guardian.

Professorn Peter Neumann, chef över internationella centret för studier om radikalisering på King's College i London, säger till tidningen att det är uppenbart att man valt ut den brittiske bödeln med en baktanke.

– Det visar en vändning mot att hota västvärlden. De säger att vi kommer efter er om ni bombar oss, säger Neumann till Guardian.

Vill ha maximalt genomslag

Han fortsätter med att säga att det inte handlar om exakt var i Storbritannien bödeln kommer ifrån, utan att visa att hotet ligger över västvärlden:

– De vill uppenbarligen visa upp någon som pratar flytande engelska eftersom de vill ha ett maximalt genomslag, särskilt i USA, och eftersom det inte är särskilt många amerikaner i IS valde de antagligen det näst bästa alternativet.

Brittiska säkerhetstjänsten beräknar att omkring 500 britter har rest till al-Qaidainspirerade våldsgrupper i framförallt Mellanöstern de senaste åren för att strida. Utvecklingen syns också i andra europeiska länder. I Sverige tros ett 80-tal svenskar ha rest till Syrien med omnejd för att strida de senaste två åren. Det är en ovanligt hög siffra enligt Säpo, som senast i förra veckan varnade för att antalet kan öka när IS nu blivit starkare och synts än tydligare i sociala medier.

Brittiske premiärministern David Cameron har avbrutit sin semester i Cornwall för att delta i nya möten med brittiska UD och säkerhetstjänsten om situationen i Irak och Syrien, uppger The Telegraph.

– Från vad jag har sett verkar det mer och mer sannolikt att det rör sig om en brittisk medborgare (mannen som avrättar Foley, reds. anm). Det här är djupt chockande. Samtidigt vet vi att allt för många brittiska medborgare har rest till Irak och Syrien för att delta i extremism och våld. Vi måste samla alla resurser för att hindra människor från att åka ner, säger Cameron i ett uttalande, skriver Daily Mail.