Nyheter

Myndigheter i limbo i väntan på extravalet

Av: 

Lisa Röstlund

NYHETER

Arbetsförmedlingen skulle stänga en stor mängd arbetsförmedlingar över hela landet.

Men hela processen stoppas nu på grund av extravalet.

– SD:s ansvarslösa beslut pausar svenska samhället och vi alla vet att tid är pengar, säger en man som fått besked om att rekryteringen av tjänsten han sökt pausats av myndigheten.

Flera myndigheter upplever att de befinner sig i limbo sedan Sverigedemokraterna fällt regeringens budget och efter beskedet om extra val.

Nedläggning stoppas

Arbetsförmedlingen är en av dem. Mikael Sjöberg, generaldirektör, säger i ett pressmeddelande:
– Med anledning av det extra val som är planerat till den 22 mars kommer Arbetsförmedlingen att stoppa nedläggningen av de 100 kontor, som jag aviserade tidigare under hösten.

Två omständigheter som gör att processen läggs på is. Dels handlar det om att det blir svårare både för Arbetsförmedlingens ledning och de lokala cheferna ute i verksamheten att få utrymme till konstruktiva samtal med berörda kommunledningar mitt uppe i en pågående valrörelse. Dels är budgetläget osäkert. Tidigast i början av februari kan Arbetsförmedlingen överblicka de fulla konsekvenserna av den nya budgeten.

Rekryteringar pausas

En man som sökt jobb som arbetsförmedlare i Trollhättan, fick beskedet att allt lagts på is:

"På grund av det politiska läget kommer vi bli fördröjda i rekryteringen. Vi planerar att komma igång med rekryteringsarbetet så fort vi fått besked om kommande års budget", skriver personalavdelningen i ett mejl.

– Man kan ha som argument mot SD i framtiden att de med deras ansvarslösa beslut pausar svenska samhället och vi alla vet att tid är pengar, säger mannen till Aftonbladet. 

Maria Ahnér på myndighetens pressavdelning:

– Eftersom detaljerna kring budgeten inte är klarlagda, utan att den nu ska tillbaka till utskotten för anslagsfördelning så kan vi inte säga något mer om hur detta påverkar vår verksamhet i dagsläget utan avvaktar utskottens arbete.

Arbetsinspektioner planeras om

För Arbetsmiljöverket innebär budgetomvälvningen att de planerade utökade inspektionerna nästa år får ställas in. Generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem säger till Aftonbladet:

– Regeringen hade aviserat 100 miljoner kronor till nästa år, bland annat till inspektionsverksamhet och att anställa fler inspektörer. Nu, med Alliansens budget, blir det inte av. Vi hade påbörjat planering av det. Nu får vi planera om. Vi väntar på regeringsbrev om det.

Energimyndigheterna kan inte svara på hur den drabbas förrän utgiftsområdet behandlats i riksdagens näringsutskott  på torsdag.

– Beroende på vad som står i betänkandet kan uppdrag såväl utgå som tillkomma. Innan dess är det svårt att säga vilka konsekvenser förändringen för med sig, säger pressekreterare Ola Westberg.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte handla din julmat i god tid! Klicka hem restaurangmat i kassen här!

Mat.se

Publisert: