Nyheter

”IS kontrollerar 40 procent av staden”

Av: 

Ida Persson

NYHETER

Islamiska Staten (IS) har tagit över stora delar av kurddominerade Kobane.

Terrorsekten kontrollerar nu 40 procent av gränsstaden efter att ha intagit ett kurdiskt högkvarter, enligt nyhetsbyrån AFP.

Samtidigt fortsätter bombningar mot IS av USA-ledda koalitionen.

Enligt rapporter från brittiskbaserade organisationen Syriska människorättsobservatoriet utfördes attacker mot högkvarteret för de kurdiska styrkorna i Kobane på fredagen.

– Jihadisterna har tagit över byggnaden, meddelar observatoriet enligt AFP.

Striderna i Kobane har pågått i mer än tre veckors tid och en stor del av befolkningen har flytt. Mellan 500 och 700 äldre och civila är fortfarande fast i staden medan cirka 10 000 har strandats i ett närliggande område nära gränsen, enligt FN, som befarar att en massaker väntar för de instängda invånarna.

Striderna intensifierades på fredagsmorgonen efter att IS militanta styrkor tagit över delar av det kurdiska högkvarteret, styrt av den syriska kurdiska armén YPG.

Terrorsekten kontrollerar nu 40 procent av gränsstaden, enligt Sýriska människorättsobservatoriet. Om staden faller innebär det att gruppen får kontroll över en lång oavbruten del av gränsen till Turkiet.

”Möjligt att avancera mot Turkiet”

– Intagandet av högkvarteret gör det möjligt för jihadisterna att avancera mot gränsposter mot Turkiet upp till norra delar av staden. Om de lyckas med det kommer de att ha de kurdiska styrkorna helt omringade, sa människorättsobservatoriets talesman Rami Abdel Rahman till AFP.

USA och allierade har fortsatt genomföra flygangrepp mot IS-mål nära Kobane i veckan. Sedan den 9 augusti har de genomfört minst 94 flygangrepp i Syrien, majoriteten riktade mot IS. Ytterligare flygräder ägde rum mot mål öster och väster om Kobane under natten mot fredagen. Det är dock oklart vad som attackerats.

Samtidigt ökar kritiken mot Turkiet. Minst 31 personer har dödats och 360 skadats i samband med de senaste dagarnas pro-kurdiska protester i landet. Demonstranterna anklagar den turkiska regeringen för att vara för passiv gentemot IS.

Trots det står landets ledning fast vid att de inte kommer att delta i striderna i Syrien, om inte den USA-ledda koalitionen sätter press på den syriske presidenten Bashar al-Assad.

ANNONS

Kry erbjuder läkarbesök och psykologsamtal när det passar dig, via video direkt i mobilen!

Extern länk från Kry SE

Till Kry

Publisert: