SD kan blockera Stefan Löfven

SD väljarnas sympatier kan ställa till det för Löfven

Sverigedemokrater lägger hellre sin röst på Fredrik Reinfeldt än på Stefan Löfven, visar en ny undersökning från Aftonbladet/Sverige Tycker.

Det kan få betydelse – efter valet.

– Får inte vänstersidan egen majoritet i riksdagen kan Alliansen plus SD i princip blockera Löfven som statsminister, säger Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap.

Björn Söder (SD).
Björn Söder (SD).

I dag är det Sverigedemokraternas dag i Almedalen. Partiet kom in i riksdagen 2010 och siktar nu på att öka i storlek.

Hittills har partiet haft svårt att få något reellt inflytande då övriga sju partier uteslutit SD från samarbete. Partiledaren Jimmie Åkesson brukar framhålla att SD står över den politiska höger-vänsterskalan och att man i stället vill vara ett "tredje alternativ". Och att det är möjligheten till inflytande som är viktigast.

Orienterar sig högerut

Men partiets egna sympatisörer tycks inte dela den bilden. De tycks hellre orientera sig högerut än vänsterut.

En ny Sverige Tycker-mätning bland personer som betecknar sig själva som SD:are visar att fler föredrar en borgerlig statsminister framför en socialdemokratisk. 31 procent vill ha Fredrik Reinfeldt även i fortsättningen, medan 18 procent föredrar Stefan Löfven.

Enligt partisekreteraren Björn Söder ska det dock inte tolkas som att SD står till höger.

– Det säger mer om att Stefan Löfven inte pratar så mycket politik över huvud taget, folk vet inte riktigt vilken politik han står för, säger han.

Ett tredje alternativ

De flesta tillfrågade, 46 procent, vill vare sig ha Reinfeldt eller Löfven.

– Det bekräftar väl att vi står mellan blocken? Vi ser oss själva som ett tredje alternativ. Det sa vi redan när vi kom in i riksdagen 2010, säger Söder.

SD-sympatisörernas inställning kan dock få betydelse för hur partiets företrädare kommer att agera efter valet.

Kan gå i stöpet

Till följd av den grundlagsändring som genomfördes 2011 sedan ska riksdagen rösta om vem som ska bli statsminister senast två veckor efter valet. Om mer än hälften av riksdagens ledamöter röstar mot förslaget går det inte igenom.

Om opinionsläget från i dag står sig kommer de rödgröna att vinna valet. Men enligt experterna är det ändå inte säkert att Stefan Löfven blir statsminister.

– Får Socialdemokraterna och vänstersidan egen majoritet så spelar det ingen roll. Men om vänstersidan är större än Alliansen så kan den andra sidan plus SD i princip blockera Löfven som statsminister genom att rösta emot honom. Det kan sluta med att Reinfeldt sitter kvar, säger Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Vill inte samarbeta

Fredrik Reinfeldt har dock gång på gång slagit fast att han inte kommer att basera en regering på stöd av SD – och att man hellre lägger ned sina röster. Han har också krävt samma besked av Löfven.

S-ledaren slog i sin tur fast i sitt Almedalstal att det kan komma att krävas samarbete över blockgränserna för att hålla SD borta.

Valåret 2014 | Aftonbladet
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN