Sparkas efter rasistskandalen i Ferguson

1 av 4
NYHETER

USA:s justitiedepartement har slagit fast att poliskåren i Ferguson ”rutinmässigt” diskriminerat svarta.

Deras utredningen har offentliggjort flera rasistiska mejl.

Nu sparkas en polis och två stängs av.

Michael Brown, 18, sköts ihjäl av polisen i Ferguson i augusti ifjol. Händelsen ledde till våldsamma demonstrationer och plundringar. Stadens poliskår anklagades för att systematiskt diskriminera svarta medborgare.

Under tisdagen presenterade USA:s justitiedepartement en utredning som styrker anklagelserna mot Ferguspolisen. I rapporten konstateras att 93 procent av alla som grips i Ferguson är svarta, trots att dessa bara utgör 67 procent av befolkningen, uppger en källa med insyn i departementets analys för Reuters.

I samband med rapporten blev också flera rasistiska mejl som skickats inom poliskåren offentliga och USA:s justitieminister kallade under en presskonferens arbetsmiljön i Ferguson för ”extremt giftig”, enligt NBC News.

Nu sparkas en polis och två stängs av efter avslöjandena om rasistiska mejl.

– Den här typen av beteende kommer inte att tolereras inom Fergusonpolisen eller någon annan myndighet, säger Fergusons borgmästare James Knowles, enligt NBC News.

– Vi måste bättra oss, inte bara som stad utan också som stat och nation.

Justitieministern kommenterade under onsdagen utredningen så här:

– Utredningen fann ett samhälle som var djupt polariserat, där stor misstro och fientlighet ofta präglade mötet mellan polis och invånare, sa Eric Holder, skriver TT.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ferguson

USA