Stor militäroffensiv mot IS i Irak

En stor militäroffensiv drogs på måndagen i gång i Irak, uppger statlig tv.

Regeringsstyrkornas uppdrag: Ta tillbaka staden Tikrit från IS.

Enligt AFP deltar runt 30 000 soldater i operationen.

Regeringsstyrkor, med stöd från allierade shiitiska och sunnitiska krigare, har dragit i gång en stor offensiv för att ta tillbaka irakiska staden Tikrit, Saddam Husseins födelsestad, som belägrades av Islamiska staten, IS, i fjol. Det rapporterar nyhetsbyrån AP som hänvisar till statlig tv i Irak.

Attackerar från luften

Tv-stationen Al-Iraqiya uppgav på måndagen att attacken sker bland annat genom en markoffensiv och flyganfall. Enligt nyhetsbyrån AFP deltar omkring 30 000 militärer.

Offensiven är den största militära operationen i provinsen Saladin sedan IS tog över byar och städer längs ett stråk i norra Irak i fjol sommar, uppger Reuters.

En källa inom militären uppger för Reuters att irakiska styrkor avancerade norrut från staden Samarra mot staden al-Dour, som ligger utanför Tikrit.

Under måndagen sa general Abdul-Wahab al-Saadi, befälhavare i Saladin-povinsen till statlig tv att operationen går som planerat och att strider äger rum utanför Tikrit.

Planerar våroffensiv

– Vi har ännu inte kommit in i stande, men om Gud vill så kommer vi in. Men vi behöver tid, precis som planerat, sa han till tv-stationen enligt AP. Han tillade också att det inte finns någon tidsramen för insatsen.

– Om Gud vill kommer vi att segra och Saladin kommer att förvandlas till en grav för alla terroristgrupper.

Bara timmar innan operationen sattes i gång uppmanade Iraks premiärminister Haider al-Abadi sunnimuslimer att lämna extremistgruppen IS samtidigt som han lovade benåda de som gör det, skriver AP.

Tikrit ligger omkring 13 mil norr om Bagdad och invånarna är i huvudsak sunnimuslimer.

Som Aftonbladet tidigare har kunnat berätta planerar USA och Irak också en våroffensiv för att ta tillbaka Iraks näst största stad Mosul från IS. Den togs i fjol sommar över av terrorgruppen.

Publisert: