Svensk i döds- drama på K2

NYHETER

En norrman saknas

1 av 3 | Foto: SAKNAD Norrmannen Rolf Bae tillsammans med sin fru och klättrarkollega Cecilie Skog.

Den svenske klättraren Fredrik Sträng hamnade på fredagskvällen svensk tid i ett allvarligt drama vid bergstoppen K 2. Fyra klättrare ur en annan expedition har omkommit. En norrman saknas.

Den 33- årige norrmannen Rolf Bae saknas efter att en del av en isvägg rasat på berget. Sista mejlrapporten från hans grupp kom i torsdags kväll, uppger VG nett.

– Det har hänt något i bergen som vi inte rår över. Vi har fått meddelande om att ett isflak har rasat, säger Bjørn Sekkesæter, presstalesman för den norska K2 expeditionen, till NTB.

Åtta klättrare avskurna

Minst sex klättrare är på väg upp från baslägret i ett försök att rädda överlevande som sitter fast efter olyckan. Enligt uppgifter från den nederländska delen av expeditionen är tolv personer avskurna ovanför den rasade isväggen, uppger TT.

Fredrik Sträng var nära målet att nå toppen - på drygt 8 600 meter - när han avbröt för att hjälpa en annan grupp att komma i säkerhet sedan en klättrare i gruppen hade omkommit.

- När de håller på att hjälpa det här gänget ner så omkommer ytterligare en klättrare och Fredrik var nära att dras med, säger Fredrik Strängs presstalesman Joachim von Stedingk till TT.

När Fredrik Sträng laddade om för att göra ett nytt försök att nå toppen rasade delar av den isvägg, Bottleneck Couloir, som anses vara ett av de svåraste momenten i att bestiga K 2.

Isvägg rasade

- Vid raset omkom ytterligare två klättrare och minst åtta stycken är nu helt avskurna ovanför isväggen som rasat. Man vet inte hur de ska komma ner, säger Joachim von Stedingk.

Fredrik Sträng är den enda svensken på plats och alla hans åtta teamkamrater är oskadda.

- Fredrik håller nu på att klättra ner med skadade och chockade klättrare till en lägre nivå. Han klättrar alltså med folk på ryggen, säger Joachim von Stedingk.

Klättrarna befinner sig på 7 500 meters höjd, vilket försvårar räddningsarbetet avsevärt.

- Det låga lufttrycket gör att det inte går att flyga helikopter på de här höjderna. Dessutom försvagas din muskelkraft avsevärt och tänkandet påverkas också, säger von Stedingk.

Erfaren klättrare

Fredrik Sträng är en erfaren klättrare och har tidigare bland annat tagit sig upp på jordens sju världsdelars högsta bergstoppar inom loppet av drygt sex månader, vilket är svenskt rekord.

Bergstoppen K 2 ligger 8 611 meter över havet och anses vara ett av världens farligaste berg att bestiga. Berget ligger på gränsen mellan Pakistan och Kina.

Fredriks Strängs nuvarande expedition är till för att skapa uppmärksamhet kring Rädda Barnens projekt för utbildning åt barn.

Lena Gunnarsson/TT, aftonbladet.se